Parović: Dogovor pre svega 1Foto: miroslavparovic.rs

Na prve najave vlasti o mogućnosti održavanja vanrednih parlamentarnih izbora deo mojih kolega iz opozicije odgovorio je najavom da će te eventualne izbore bojkotovati. Ne mogu da se otmem utisku da su tim najavama upućene međusobne pretnje zbog kojih jedino neprijatelji Srbije mogu da trljaju ruke.

Nije teško zamisliti scenario da se negde u martu 2019. godine održe vanredni parlamentarni izbori koje će slično kao 1997. godine deo opozicije bojkotovati, naveo je Miroslav Parović predsednik Narodnog slobodarskog pokreta.

Takvi izbori, kako navodi u pisanoj izjavi, bi bili idealni za NATO koji bi tada dobio najširi mogući manevrski prostor za političko mešetarenje u Srbiji.

„Tako bi ukoliko budu nezadovoljni završnicom pregovora oko Kosmeta mogli da Srbiju okarakterišu kao državu bez punog demokratskog kapaciteta i shodno tome da nas ponovo isključe iz procesa odlučivanja o sopstvenoj sudbini čime bi nas gurnuli u duboku unutrašnju političku krizu. I da se razumemo tu procenti izašlih na izbore i izborni rezultati ne moraju značiti ništa jer na primeru Makedonije možemo jasno videti da za NATO to uopšte nije važno“, navodi Parović.

Dodaje da Slobodari i on lično ne beže od bilo kog legitimnog načina političke borbe, u šta ubraja i vanredni izbori i bojkot.

„Imajući u vidu svu delikatnost momenta u kojem se nalazimo smatramo da je pre svega potrebno pokušati zatvoriti unutrašnje frontove i postići dogovor oko ključnih izazova pred kojima se nalazimo kao narod i država. Vanredni parlamentarni izbori mogu imati smisla samo kao sredstvo za učvršćivanje postignutog dogovora i narodna verifikacija na taj način iskazane političke zrelosti. U svakom drugom scenariu raste rizik od stranog mešanja i mogućnosti da se preko toga još dodatno ograniči suverenitet Srbije. Odgovornost je naravno najviše na samoj vlasti jer što bi narod rekao kod njih je i nož i pogača. Ali i svi mi drugi koji smo opozicija moramo imati svest o našoj ulozi i odgovornosti što već samo po sebi postavlja imperativ trezvenosti i spremnosti na kompromis i konstruktivnost. Vreme koje je pred nama biće vreme u kojoj će se odgovornost za narod i državu morati podeliti između svih odgovornih činilaca jer će se samo tako moći funkcionisati u mulitipolarnom svetu koji se nazire“, kaže Parović. Prema njegovim rečima unutrašnji dogovor i politički pluralizam su preduslovi za bilo kakvu mogućnost ostvarenja nacionalnog interesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari