Pejić: Nismo navikli na dobre odnose sa velikim silama 1Foto: Medija centar Beograd

Televizije sa nacionalnom frekvencijom u okviru informativnih emisija počele su da emituju spot u kome mladi Kinezi upućuju poruke podrške Srbiji u borbi protiv korona virusa.

Video je u ponedeljak na svom Tviter nalogu prvobitno postavila ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, uz poruku da je reč o studentima koji su tek počeli da uče srpski jezik.

– Uverena sam da će postati naslednici čeličnog prijateljstva Kine i Srbije – napisala je Bo, kao opis snimka koji je za kratko vreme skupio više od 1.500 „fejvova“ na pomenutoj društvenoj mreži.

Snimak u čijem je gornjem levom uglu logo Kineske centralne televizije (CCTV), započinje studentom koji svira gitaru i izgovara stihove „dragi prijatelji u Srbiji, učim srpski jezik na fakultetu, želim vam sve najbolje, prijatelji Kinezi su sa vama“. Posle kratkog uvoda, ređaju se poruke kineskih akademaca na srpskom jeziku.

– „Prijatelji u Srbiji, u ovo teško vreme, držimo se zajedno, borimo se zajedno i prevazilazimo teškoće“, „U Srbiji je proglašeno vanredno stanje zbog korona virusa. Kineski narod zauvek stoji uz srpski narod“, „Poštovani Srbi, hvala vam na poverenju i podršci Kini. Kinezi će vas uvek podržavati. Mi ćemo vam pomoći za vreme epidemije“, „Virus korona je okrutan, ali mi ćemo ga zajedno pobediti“, „Mi volimo Srbiju i želimo vam sve najbolje“ – neke su od video-poruka kineskih studenta, koje se završavaju usklikom „napred Srbija“.

Direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus Vladimir Pejić poručuje da građani naše zemlje poslednjih tridesetak godina nisu navikli da Srbija sa velikim silama može da ima dobre odnose.

– Uglavnom smo bili neko ko je smatran žrtvom ili smo zaista bili žrtva nekih većih sila. Prosto smo navikli da se pravdamo i da budemo loši momci u celoj priči. Posle niza decenija došli smo u situaciju da sa nekim ostvarimo dobre odnose, naročito što u ovoj situaciji imamo sreću da minimiziramo štetu koja je nastala – smatra Pejić.

On ističe da je Srbija u odnosu „štapa i šargarepe“ velikih sila navikla na štap i dodaje da konačno ima priliku da vidi drugu stranu medalje.

– Svako loše nosi nešto dobro. U ovom slučaju, malo je toga što je dobro, ali jedna od tih stvari je učvršćivanje prijateljstva i odnosa sa Kinom, koje nam odgovara ne samo kratkoročno, več i na duži period, kada sve ovo prođe. Mnogo jače zemlje od nas, poput Nemačke, u ovom trenutku imaju želju da sa Kinom uspostave što bolje odnose zbog direktne pomoći – ukazuje Pejić.

Ipak, on ne misli da bi pored svih pozitivnih efekata saradnje sa Kinom i ljudske priče, trebalo zanemariti ostale velike sile.

– Ne bih da se u ovom trenutku bavimo politikom, ali ne treba zanemariti ni pomoć Evropske unije koja je poslednjih decenija, bez obzira na naše odnose sa njima, zaista velika. Ne treba zapostaviti ni Rusiju. Mi bismo kao narod i država bili neozbiljni da ih sada prosto ne pominjemo, ako smo do juče govorili da su nam Rusi braća. Naravno i Amerikanci, koji sada imaju svoje muke, ali verujem da bi i oni pružili pomoć da je drugačija situacija – ističe Pejić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari