Plenković: Ne zagovaramo promenu granica 1Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Berlinu da se Hrvatska zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta, mirno rešavanje sporova, prati sve što se dešava u dijalogu Kosova i Srbije i nije prva u redu koja bi zagovarala promenu granica.

„Ja ću samo još jednom ponoviti kada je reč o poštovanju granica, da je celo nasleđe bivše Jugoslavije bazirano na Konferenciji o bivšoj Jugoslaviji i mišljenjima Badinterove komisije“, preneo je Radio Slobodna Evropa, citirajući Plenkovićevu izjavu posle sastanka s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

„Ako se sećate, to gde su tadašnje granice bivših republika – a to možemo kasnije vidjeti na primeru Kosova, i pokrajina – te koje treba poštovati“, rekao je Plenković.

„Stoga je Hrvatska, posebno vodeći računa o tome da bi to negde na jugoistoku Evrope moglo imati refleksije i na neke druge situacije, izrazito oprezna i nije prva u redu koja bi zagovarala promenu granica“, rekao je Plenković.

Na to je reagovao ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i poručio Plenkoviću: „Nemojte vi da određujete granice Srbije, pošto za to niste ni pozvani niti to možete, a molim i sve druge u regionu da, ukoliko ne mogu da nam pomognu, i ne odmažu nam“, prenosi RTS.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

19 reagovanja na “Plenković: Ne zagovaramo promenu granica”

 1. Koji licemer. Misljenje Badinterove komisije se odnosilo iskljucivo na republicke granice koje se priznaju kao medjudrzavne. Granice pokrajina se ne spominju nigde, ni pre ni kasnije u misljenju Badinterove komisije. Ako su granice 6 republika priznate kao drzavne granice onda je protivno misljenju Badinterove komisije da se te granice menjaju i da se sada uvode nekakve „pokrajinske granice“. Pokrajine nisu bile konstitutivni elementi jugoslovenske federacije nego Republike Srbije Ali sta i ocekivati o ovakvih kao Plenkovic…

  • Citirane su izjave g-dina Plenkovića date u Berlinu, odmah po sastanku sa g-đom Merkel. Deluje logično da se deo njihovog razgovora – kao članica EU – odnosio i na Kosovo, kao ovoga leta najvrelije političko pitanje. Gospodin je (pretpostavljam) pitan za mišljenje, dao ga je i njime konstatovao ono što se dobro zna. Da su granice država nepromenjive, na Balkanu posebno, i da je Badinterova komisija to jasno rekla. Ne znam zašto sad Plenković ispada licemer.

   Uzgred, pomenuta komisija je 90-ih godina i državu Hrvatsku odredila u njenim avnojevskim granicama, sa obavezom da prema manjinama postupa na najvišem civilizacijskom nivou. Što tamošnju srpsku manjinu nije sprečilo da se buni; Srbi u Hrvatskoj hteli su otcepljenje. Kao što sada, u Bosni i Hercegovini, preko Dodika, ponovo pokušavaju, zaboravljajući krvavu prošlost.

   Od 1999. g. Kosovo emocionalno nije više deo Srbije. Otprilike od tada (mnogobrojnim priznanjima stranih zemalja i svetski relevantnih organizacija) nije više ni formalno deo Srbije. Deluje da je ministar Stefanović jedini koji to ne zna, pa komentariše, krijući se iza leđa svog šefa.

   • @Vesna Mitić-Nedeljković
    Badenterova komisija je donela zakljucak da su REPUBLICKE GRANICE NEPROMENJIVE i da postaju MEDJUDRZAVNE. Kuzite’? REPUBLICKE GRANICE . Pokrajine Vojvodina i Kosovo se nalaze unutar REPUBLICKIH granica Srbije te administrativne granice Vojvodine i Kosova po misljenju Badinterove komisije nisu niti mogu biti medjudrzavne granice. Kuzite razliku izmedju republika i pokrajina? Ko bi se to 90-tih u Hrvatskoj prema Srbima ponasao „na najvisem civilizacijskom nivou“? Ustaosidni rezim Tudjamana i ustasoidna Hrvatska? Krajnje neozbiljno. Cak ni danas, kada je Hrvatska u EU prava Srba nisu postovana, i Srbi su diskriminisani a kamoli 90-tih godina kada su Hrvatska ali i svi ostali na Balkanu bili na vrhuncu svog sovinistickog zanosa.
    Smeta sto Srbi u Hrvatskoj i BiH zele da se otcepe i osamostale dok istovremeno ne smeta sto albanska nacionalna manjina na Kosovu to isto radi? Eto opet licemerja.
    „Svetski relevantne organizacije“ su UN, Savet Evrope, Interpol, Unesco i u tim organizacijama „drzava kosova“ nema clanstvo niti ce ga imati. Deluje da samo Plenkovicevi botovi i drveni advokati to ne znaju..

   • @Vesna Mitić-Nedeljković

    Hrvatski bot? Fantasticno. I to jos na ekavici. Svaka cast za trud. Placa je ok? Posto je Hrvatska u EU garant se dobiju dva sendvica i bonus cokoladica i to cista hrvatska. Kaj ne?

   • Licemerje 1.
    Badinterova komisija donosi zakljucke koji se odnose na republicke granice unutar Jugoslavije koji kazu da su one nepromenljive i da proglasenejem nezavisnosti postaju medjudrzavne sto se potvrdilo i clanstvom u UN-u za sest republika bivse jugoslavije.. Pokrajinske, granice se ne spominju u zakljucima Bedinterove komisije. Samim tim sto se ne spominju ne mogu da postanu medjudrzavne niti je otcepljenje po pokrajinskim granicama dobilo potvrdu u UN-u. Pokrajine nisu isto sto i republike niti su pokrajine bile sastavni deo federacije. Pokrajine su u sastavu Srbije. Hrvatska ne postuje odluke Bedinterove komisije i priznaje albansku „drzavu kosova“ dok u slucaju slicne tvorevine Srba na teritoriji Hrvatske zapocinje akciju etnickog ciscenja i eliminisanja kako Srba tako i njihovih tvorevina koje su bile pod zastitom UN-a.
    Licemerje 2
    Podrska za separatizam albanske nacionalne manjine na Kosovu i istovremeno protivljenje separatizmu Srba u BiH i u Hrvatskoj, iako Srbi nisu nacionalna manjina ni u Hrvatskoj ni u BiH nego konstitutivni narod.

   • Vesna, Srbi nisu hteli da se otcepe od Hrvatske, već su se poplašili da ne budu poklani kao za vreme NDH, pa su se organizovali da zaštite sebe. Kada je Franjo Tudjman vaskrsao ustaštvo i podigao šahovnicu , a Hrvati noću pokušali da zauzmu policijske stanice, gde su Srbi bili većina, Srbi nisu mogli mirno sedeti i čekati Zenge. A Kosovo je oteto, to je jasno i vrapcima na grani.

  • @kompleksi su čudo***Albanci su granice svoje države“iscrtali“ voljom,upornošću i vojnom pobedom na Kosovu a problem Srbije je to što tu teritoriju, na kojoj živi većinsko stanovništvo koje ne želi srpsku vlast, nije znala da sačuva.Usput je potpisala i kapitulaciju u Kumanovu.Pošto je više od sto zemalja članica UN priznalo nezavisnost Kosova,kao i Hrvatska,u tom smislu sve te države priznaju granice Kosova za državne , i kao i ostatak srpske —nepromenjive. A do komromisa će se teško doći pošto ratni gubitnik i pobednik nikad ne startuju sa ravnopravne pozicije.

   • @noble Anvil

    Albanci nisu nikoga pobedili na Kosovu posto ta vasa „herojska“ uck nije bila sposobna da osvoji ni jedno selo i jedino se istakla u „oslobadjanju“ pokretne i nepokretne imovine Srba, zlocinima i proterivanju. Tu se moze govoriti jedino o pobedi NATO-a a interesi NATO-a nisu zacementirani. Kao sto su nekada Amerikanci obucavali mudzahedine dok se danas bore protiv njih, to isto moze da vazi i za podrsku za „drzavu kosova“. Moze Hrvatska da prizna „drzavu kosova“ niko joj to ne moze zabraniti ali neka se onda ne poziva na zakljucke Bedinterove komisije ciji stavovi su suprotni onome sta je izjavio Plenkovic. i neka Hrvatska ne izigrava nekakvu moralnu gromadu posto je slican problem na svojoj teritoriji resila ne priznanjem nego etnickim ciscenjem.. Da su Albanci zaista na pozicijama „pobednika“ vec davno bi se legalizovala ta tvorevina na Kosovu i niko ne bi pregovarao sa Srbijom ni o cemu. Cak sta vise, Srbija je danas u boljem polozaju jer je medjunarodno priznata drzava za razliku od te tvorevien na Kosovu koja je protektorat i to izdrzavani i vrlo zavisni protektoart a nema vise ni Klintona.

 2. Ma ko sta tebe pita, ne mesaj se . Gledaj u svoje dvoriste , opustosila ti se zemlja , a u Evropskoj Uniji ste sramota.Prvo ste proterali Srpski narod , a sad vam beze i Hrvati.

 3. O postovanju Hrvatske prema Srbiji smo videli kada su slavili Oluju uz Thompsona, ne postuju ni nase zrtve ni ljude koji su proterani sa teritorije Hrvatske, a kamoli nesto vise!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.