Podrška Mađarske Srbiji na putu ka EU 1

Mađarska se zalaže da Srbija u decembru, na međuvladinom sastanku, otvori svih sedam pregovaračkih poglavlja o pridruživanju Evropskoj uniji koja su tehnički pripremljena, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

On je posle susreta sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović rekao da bi to značilo da do kraja godine Srbija ima otvoreno 21 poglavlje, a nada se da će sledeće godine moći da se otvori i preostalih 14. Sijarto je poručio da na isti način želi da bude uspeha u dijalogu Beograda i Prištine i da na kraju dođe do „obostrano prihvatljivog i dogovorenog rešenja“.

On je ocenio da Srbija ima ključnu ulogu za bezbednost regiona i da je važan faktor, posebno kada se radi o izbeglicama sa Bliskog istoka. Sijarto je pohvalio Srbiju što od svih država regiona obezbeđuje najveća prava mađarskoj manjini. Joksimović je konstatovala da je podrška Mađarske evrointegracijama Srbije iskrena i dosledna, „nije nijednog trenutka kalkulantska, ni licemerna“, dodavši da nam to mnogo znači.

Za razliku od Sijarta, Joksimović nije bila toliki optimista kada je reč o otvaranja pregovaračkih poglavlja, i smatra da je realno da se do kraja godine otvore samo tri. Otvaranje poglavlja ne treba da postane cilj samo po sebi, pravi cilj je njihovo zatvaranje, naglasila je ona, objašnjavajući da zbog izbora u EU postoji protivljenje proširenju. Joksimović je dodala da očekuje da će izveštaji o reformama u poglavljima 23 i 24, koji se tiču oblasti pravosuđa i vladavine prava, biti dovoljni da neke članice donesu odluku o „većem broja poglavlja koja mogu biti otvorena“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari