Popović: Odnosi Srbije i Rusije najbolji u istoriji 1Nenad Popović Foto: FoNet Zoran Mrdja

Ministar Nenad Popović juče u Moskvi na sastanku sa zamenikom predsednika Vlade Ruske Federacije Jurijem Borisovim poručio je da su odnosi Srbije i Rusije najbolji u istoriji.

„Odnosi Srbije i Rusije su najbolji u istoriji zahvaljujući bliskom ličnom odnosu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina“, rekao je Popović i dodao da niko ne može da pokvari ove odnose koji su odoleli mnogim iskušenjima u prošlosti, prenosi se u opširnom saopštenju iz Vlade Srbije.

Popović je naveo i da srpski izvoz u Rusiju za prvih deset meseci 2020. iznosio 750 miliona dolara, a uvoz 1,3 milijarde dolara.

Pozvao je ruske partnere da nastave ulaganja, pozdravivši mogućnost privatizacije HIP Petrohemije, za čiju je kupovinu zainteresovan ruski Gazprom.

On je ukazao da je Srbija u okviru Turskog toka završila izgradnju linijskog dela gasovoda na teritoriji Srbije od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom i da se očekuje da gasovod bude operativan od početka 2021. Istakao je odličnu saradnju u oblasti visokih tehnologija sa ruskom državnom korporacijom Rosatom, sa kojom će biti uspostavljen „najmoderniji istraživački centar u Evropi za potrebe medicine, poljoprivrede i obrazovanja“.

Jurij Borisov čestitao je Popoviću imenovanje na funkciju kopredsednika Međuvladinog komiteta Srbije i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari