"Poseta Gazivodama deo Tačijeve kampanje" 1Foto: Kabinet Hašima Tačija

Poseta predsednika Kosova Hašima Tačija jezeru Gazivode u žiži je interesovanja već dva dana. Poznavaci političkih prilika različito tumače svrhu posete, dok je predsednik na jučerašnjoj konferenciji za medije rekao da nikada neće tražiti nikakvu dozvolu za posetu ovom delu Kosova, prenosi RTK.

Podsećanja radi, predsednik Opštine Zubin Potok je nakon posete kosovskog predsednika Gazivodama rekao da „ukoliko sledeći put dođe u ovu opštinu, iz nje neće moći da izađe“.

„Poseta severu Kosova u subotu bila je veoma transparentna, a sloboda kretanja zagarantovana je svim građanima“, poručio je sa jučerašnje konferencije za medije predsednik Hašim Tači, dodajući da dozvolu za posetu severu moraju da traže političari iz Srbije.

„Juče, kao i dosta puta do sada, posetio sam sever i uradiću to kad god mislim da je potrebno. Nikad nisam, niti ću ubuduće tražiti dozvolu za tako nešto. Poseta je bila transparentna. Građani Kosova imaju pravo da se slobodno kreću u bilo kom delu teritorije Kosova“, rekao je Tači.

Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri je gostujući u Jutarnjem programu na našem kanalu rekao da je Tači sa Gazivoda uputio nedvosmislenu poruku, a to je da je Kosovo celovita teritorija i da je on predsednik svih građana, bez obzira na etničku i nacionalnu pripadnost.

„Treba i može posetiti bilo koji deo Kosova, bez bilo čije dozvole, ni od opštinskih čelnika, a pogotovu ne od srpske države i on je to izdejstvovao na spektakularan način, što se do sada nije desilo. On je simbolično posetio mesto, gde je pre tri nedelje bio i predsednik Srbije, i da su okolnosti drugačije dvojica predsednika bi zajedno otišli na Gazivode“, rekao je Tahiri.

Analitičar iz Beograda Mišel Zubenica ocenjuje da je poseta predsednika Tačija Gazivodama deo njegove političke kampanje i da je ona povezana sa protestom Samoopredeljenja koji se u to vreme održavao u Prištini.

„Pre svega da pokaže kosovskoj javnosti da je on i dalje najmoćniji čovek i da može da ode na svaki deo teritorije Kosova i da ubere određene poene kod svojih glasača“, naveo je Zubenica.

Podestimo, predsednik Kosova Hašim Tači je u subotu posetio sever Kosova, nakon čega je lokalno stanovništvo najavilo blokadu puta, ali je ova odluka ubrzo povučena. Nakon Tačijeve posete iz automsatskog oružja je pucano na kuću Gorana Draževića, čiji lokal je posetio kosovski predsednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari