Poslanici raspravljali o populacionoj politici, televiziji N1 i "krađi vremena" 1Vučić na sednici u Skupštini, pre dve godine Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Poslanici Skupštine Srbije danas su postavljali pitanja nadležnim organima o radu televizije N1, kreiranju populacione politike u Srbiji, a poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta rekla je da se poslaničkoj grupi SRS „volšebno krade vreme“ predviđeno za raspravu u parlamentu.

Predsednik poslaničke grupe Pokret socijalista – Narodna seljačka stranka – Ujedinjena seljačka stranka Đorđe Komlenski pitao je nadležne u Vladi Srbije, Republičkom javnom tužilaštvu i REM da li su N1, Nova S i Sport klub domaći kanali, da li su pribavili sve neophodne dozvole za rad u Srbiji u skladu sa zakonima, kao i da li su platili propisane nadoknade, kome i u kom iznosu.

On je pitao da li su N1, Nova S i Sport klub upisani u registar javnih glasila, da li su poreski obveznici u Srbiji i da li ispunjavaju sve svoje obaveze u celosti.

Komlenski je pitao gde se nalaze masteri ovih televizija i da li su nadležni organi proverili navode da su „sedišta i masteri u Luksemburgu“.

Radeta je rekla da se poslaničkoj grupi SRS „volšebno krade vreme“ predviđeno za raspravu za šta, kako tvrdi, imaju precizne podatke koje će dostaviti predsednici Skupštine Srbije Maji Gojković.

„Ustanovili smo da nam je, od ukupno 28 minuta i 49 sekundi koliko imamo vremena, u četvrtak oduzeto tri i nešto minuta, u petak skoro dva minuta, što je oko deset odsto vremena, i to je mnogo“, rekla je Radeta.

Ona je navela da kada se poslanik SRS javi za reč i počne da govori, pošto sistem za javljanje nije dobar, prekine se konekcija i on se ponovo prijavi za reč, ali mu je oduzeto 18 sekundi od vremena koje ima za raspravu.

Radeta je rekla i da su poslanici SRS od 3. juna 2016. godine do 28. juna ove godine, utorkom i četvrtkom, postavili ukupno 143 pitanja i zahteva za obaveštenje, a odgovor su dobili na samo 61 pitanje.

Radeta je tražila od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković da angažuje službe i da se sva pitanja, na koja poslanici SRS nisu dobili odgovore, dostave onima kojima su postavljena i da insistira da u najkraćem roku dobiju odgovore na sva pitanja.

Poslanica Socijalističke partije Srbije Danica Bukvić pitala je ministarku bez portfelja Slavicu Đukić Dejanović da li su u kreiranje populacione politike, preko Saveta za populacionu politiku, ali i kreiranje konkretnih populacionih mera, uključena i stručna javnost, Srpska akademija nauka i umetnosti, naučne organizacije, instituti, medicinske i socijalne institucije koje bi trebalo da pomognu u iznalaženju novih mera i popularizaciji pronatalitetnih mera i politike rađanja.

Poslanik Pokreta obnove Kraljevine Srbije Žika Gojković pitao je premijerku Srbije Anu Brnabić da li Vlada Srbije ima nameru da predloži Skupštini Srbije stavljanje van snage odluke AVNOJ, kao i deklaraciju o osudi ovih odluka, čije štetne posledice trpimo i danas.

On je rekao da je svima poznato da je Komunistička partija posle Drugog svetskog rata oružanom pobunom uzela vlast i donela odluku da se zavodi diktatura.

Gojković je pitao nadležne u Ministarstvu prosvete dokle će deca u školama da uče falsifikovanu i ideološki obojenu istoriju iz komunističkog vremena.

„Kada će u udžbenicima za osnovnu i srednju školu deca početi da uče istinu da je komunistička vlast posle Drugog svetskog rata pobila preko 100.000 nevinih građana samo zato što su bili uz kralja, da je Draža Mihajlović bio antifašista i glavni neprijatelj okupatorima tokom Drugog svetskog rata“, upitao je Gojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari