Prostorije GDF (ni)su nasilno preuzete 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Upao nam je čovek u prostorije i pajserom nas izbacio napolje, preksinoć oko 21.30 h, iako imamo dogovor da koristimo njegovo prostorije do 1. maja – kaže za Danas Zoran Vuletić, član Predsedništva Građanskog demokratskog foruma, povodom izbacivanja ove političke organizacije iz prostorija na adresi Trg Nikole Pašića broj 9.

Kako nam je preneo Vuletić, prostorije im je iznajmio prijatelj njihove organizacije, Srđan Stamenković, od zakupca Dušana Perića, koji je, uprkos svim plaćenim računima, odlučio da ih na nasilan način izbaci napolje.

– Došli su sa pajserima, izbacili nas nasilno napolje, nameštaj su nam ostavili po hodnicima… – ističe Vuletić za naš list.

Dodaje da je to izvesno zbog toga što su se kao politička organizacija ispostavili kao jasna i nedvosmislena opozicija režimu Aleksandra Vučića, što, kako kaže, govore istinu o ključnim državnim temama, poput Kosova, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, korupciji aktuelne vlasti…

– Ovo se ne bi desilo da smo na liniji državne politike… Reč je o čistom nasilju. Takođe, mi nemamo ni saglasnost u ostalom delu opozicije, govorimo ono o čemu svi ćute ne bi li se dodvorili izmanipulisanom biračkom telu od strane nacionalističke vlasti. Smeta im, što za razliku od njih ne ćutimo i jasno se suprotstavljamo idejama koje su prijemčive za glasačko telo, iako su štetne za javni interes, a to je nacionalizam. Preko Foruma pisaca, koji ima daleku i duboku antiratnu i antinacionalističku tradiciju u ovdašnjem društvu, sa kojim organizujemo tribine i javne debate, još veći smo im trn u oku – tvrdi Vuletić.

Dušan Perić, vlasnik prostora u kojima je poslednjih meseci GDF koristio i organizovao događaje u saradnji sa Forumom pisaca, kaže za Danas da ima puno pravo da otkaže ugovor sa ovom političkom organizacijom, odnosno izvesnim Srđanom Stamenkovićem, koji mu je, prema rečima Perića, obećao da nijednom trećem licu neće izdavati dotične prostorije.

– Imao sam puno pravo na to. Srđan Stamenković mi je obećao da neće nikome izdavati prostorije. Nisam im ostao ništa dužan, a oni su sa zakašnjenjem platili račune, iako tvrde da ih nisu ni primili, ipak jesu. To je sve što imam da kažem. Ne pripadam nijednoj političkoj opciji, ne bavim se time. Nemam dalji komentar – zaključuje Perić za naš list.

Zamenjene brave

„U prostorije Građanskog demokratskog foruma na Trgu Nikole Pašića broj 9 sinoć oko 21.30 nasilno je ušao čovek koji je ovoj organizaciji iznajmio prostor. Metalnim polugama razvaljena su vrata i zamenjene brave.

GDF ima ugovor o korišćenju prostora do prvog maja ove godine i sve finansijske obaveze je uredno izmirivao. Nedavno je vlasnik nagovestio da želi da GDF napusti prostorije, ali nije naveo nikakav razlog sem što je insistirao na izlasku. Kada su se predstavnici ove organizacije pozvali na ugovor, on je ućutao. Postoje indicije da se radi o političkoj pozadini i da je neko izvršio pritisak na vlasnika da nezakonito preuzme prostor“, navodi se u saopštenju GDF na sajtu ove organizacije. GDF je članica novoosnovanog Evropskog bloka, u kome su LSV Nenada Čanka i SMS Tatjane Macure, koji će učestvovati na predstojećim izborima. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari