Protest MIP Kosova zbog zabrane učešća na skupu u Beogradu 1Foto: EPA/ KUSHTRIM TERNAVA

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova reagovalo je protiv odluke Vlade Srbije da delegaciji sa Kosova uskrati učešće na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji u Beogradu o osnaživanju romskih žena.

Konferenciju je organizovao Savet za regionalnu saradnju i Vlada Srbije.

„Ministarstvo spoljnih poslova izražava duboko žaljenje i smatra da je apsolutno neprihvatljivo, i namerno kršenje Sporazuma o predstavljanju Kosova u regionalnim inicijativama i o Slobodi kretanja“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je ministarstvo poduzelo sve korake na vreme i obavestilo srpske organe u vezi posete i sastava delegacije Kosova na ovom skupu, a samo nekoliko sati pre njegovog početka obavešteno od Vlade Srbije „da delegacija sa Kosova ni na koji način ne može da prisustvuje ovoj konferenciji’.

Skup je inače organizovan pod pokroviteljstvom potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović, a koja je, između ostalog, na otvaranju rekla da je “zadatak svakog društva – kako Srbije, tako i celog regiona – da stvori jednake mogućnosti za sve, uključujući ekonomsku samostalnost za žene, a posebno pripadnice romske populacije”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari