Prvi sastanak o dijalogu vlasti i opozicije u ponedeljak 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

U ponedeljak će biti održan prvi zvanični sastanak nakon kojeg bi javnosti u Srbiji trebalo da bude jasnije kako će izgledati budući dijalog vlasti i opozicije o izbornim uslovima, a uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić, zadužen za vođenje i organizaciju dijaloga, u ponedeljak će onlajn razgovarati sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom i još četvoro predstavnika EP (Vladimirom Bilčikom, izvestiocem EP za Srbiju, Tanjom Fajon, šeficom delegacije EP za saradnju sa Srbijom i dva penzionisana evropska poslanika Knutom Flekenštajnom i Eduardom Kukanom) koji će biti posrednici u dijalogu.

Nakon toga, kako je najavljeno, sredinom marta, razgovorima bi trebalo da se priključe i predstavnici vlasti i opozicije.

Sudeći prema najnovijim, ali i ranijim, izjavama predsednika vladajuće SNS, Aleksandra Vučića, koji obavlja i funkciju predsednika države, vlast će sesti za dva stola. Jednim za kojim će biti opozicija koja želi prisustvo stranih posrednika, i drugim za kojim će biti opozicija koja to ne želi. Vučić je u subotu rekao da će se razgovarati sa jednom većom i ozbiljnijom grupacijom stranaka koja ne želi strano prisustvo, i drugom manjom ali bučnijom koja želi posrednike iz EU.

Među partijama i pokretima čiji su predstavnici do sada izjavili da im smeta prisustvo stranaca su DSS, SPAS, SRS i Pokret obnove Kraljevine Srbije. POKS je juče ponovio svoj stav da neće učestvovati u razgovorima vlasti i opozicije pod pokroviteljstvom EU, ali će se odazvati sastancima na kojima strani predstavnici ne budu prisutni.

„Pristanak da strani predstavnici iz EU prisustvuju razgovorima vlasti i opozicije o našim problemima, predstavlja svesno odricanje od suvereniteta naše zemlje, što je nedopustivo“, izjavio je predsednik POKS Žika Gojković.

S druge strane, među strankama koje nemaju problem sa strancima su SSP, DS, PSG, NS, Dveri, PZP, Ne davimo Beograd, ZZS, SDS, Nova, Nova Srbija… Grupa partija koju čine SSP, DS, PZP, NS i Dveri ovih dana usaglašava zajedničku platformu za dijalog sa neformalnim udruženjem javnih ličnosti pod nazivom Skupština slobodne Srbije. Ove partije se nisu dogovorile oko još jedne ideje, a to je da ih u dijalogu zastupa jedna ili dve ličnosti. Kako sada stvari stoje, dogovor oko toga možda i neće biti postignut.

Partije okupljene oko SDS već su usaglasile svoju platformu. Samostalni poslanik i osnivač Narodne mreže Vladan Glišić izrazio je želju da učestvuje sa svim sastancima, i sa i bez stranaca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari