Rama i Čeku demantuju Vučića: Grešiš o datumu za vojsku! 1Foto: Facebook/ Hasim Tachi profil

Nakon sastanka koji je obavio sa političarima iz redova Srpske liste, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da ima saznanja da će Kosovo formirati vojsku 28. novembra.

Međutim, to su demantovali lideri i odgovorni u institucijama koji se isključivo ovim pitanjem bave, piše portel KoSSev, pozivajući se na  Indeksonline.

Kako navode, prvi čovek KBS, general-poručnik, Rahman Rama (Rrahman Rama) je izjavio da formiranje vojske nije povezano sa tim datumom, budući da se tek očekuje da se sa procedurom o ovom pitanju prvo završi u Skupštini.

„Video sam tu izjavu, ali kao predstavnik institucije nemamo ni jednu informaciju o tome kada će do toga doći, to je pitanje za Skupštinu. Dakle, verujem da u samoj Skupštini znaju više. Mi smo samo ti koji su radili na izradi zakona, dok odluke donosi neko drugi,“ rekao je Rama za „Indeksonline“.

Po njegovim rečima, formiranje kosovske vojske nije pitanje datuma. „Nema veze sa datumima, nema potrebe to povezivati. Na primer, 27. novembra obeležavamo Dan snage i kao i obično asistiraćemo, te ovo pitanje nije ni za ministarstvo, ni za KBS, jer to nije pitanje datuma,“ završio je Rama.

O ovome je govorio i zamenik ministra Kosovskih snaga bezbednosti, Agim Čeku (Agim Çeku). „Ne, ne znam, časna reč, pošto to zavisi od Skupštine, ovaj proces se ne vezuje za datume, dakle zavisi od toga do kakve odluke će doći u Skupštini,“ rekao je kratko.

Nakon usvajanja zakona koji otvaraju put za stvaranje vojske – na prvom čitanju, krajem novembra, očekuje se da poslanici u drugom čitanju daju konačno odobrenje i glasaju za formiranje vojske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari