Miloš Vučević: Pritisci na Srbiju nikad veći, formiranje vlade odloženo zbog terorističkog napada u Moskvi i bezbendosti 1Foto: print screen RTS

Ministar odbrane i predsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević rekao je danas da su „pritisci na Srbiju nikad veći“ i da je sednica Političkog komiteta Saveta Evrope (SE) na kojoj će se raspravljati o prijemu Kosova u tu međunarodnu organizaciju jedan od tih pritisaka.

Vučević je, gostujući u Dnevniku RTS-a istakao da je to politika onih zemalja koje su pokrovitelji kosovske nezavisnosti i da one sada kreću u finalizaciju tog procesa.

Sednica komiteta je prvi korak, a verovatno će u maju Savet ministara doneti konačnu odluku o prijemu Kosova u Savet Evrope“, rekao je Vučević.

Naglasio je da je neverovatno da zemlja koja nije država bude primljena i da na taj način Savet Evrope krši i svoje i međunarodne principe.

Prema njegovim rečima, na delu je festival licemerja i lakrdije u međunarodnom javnom pravu jer sve što važi za sve, ne važi samo za Albance u tzv. Kosovu.

Vučević je podsetio da je Priština imala tri uslova da ispuni pre razmatranja mogućnosti prijema u SE.

„To su vraćanje imovine manastiru Dečani, formiranje Zajednice srpskih opština i zaustavljanje eksproprijacije na severu Kosova. Oni su ispunili samo jedan od ova tri zahteva i to nakon osam godina od odluke Ustavnog suda Kosova, a to je da vrate imovinu manastiru Dečani. I odjednom je i to dovoljno“, ukazao je Vučević.

On je zaključio da je manevarski prostor Srbije skučen, ali da se „neće odustati bez borbe“ i da se „neće otkrivati karte“.

Istakao je da Srbija ima adekvatne odgovore na sve moguće situacije, pa i na ono što će se dešavati u Savetu Evrope, kao i da ne pokazuje unapred sve karte.

„Mi da gledamo na političkom, diplomatskom planu da uradimo sve što možemo, a naravno da država Srbija ima adekvatne odgovore na sve moguće situacije, pa i u odnosu na ovo što će se dešavati u Savetu Evrope, da ne istrčimo mi unapred, da se ni ne junačimo. Da vidimo šta su državni i nacionalni interesi Srbije i kako da u ovim gotovo nemogućim uslovima štitimo iste“, rekao je Vučević.

Povećano prisustvo snaga reda na ulicama

Na pitanje kakva je bezbednosna situacija u Srbiji, Vučević odgovara da situacija na KiM predstavlja najveći bezbednosni rizik za našu zemlju.

“Imajući u vidu sve ono što se dešava – naoružavanje takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga i proces formiranja vojske, koju oni uporno pokušavaju da instaliraju, odnosno da formiraju“, rekao je ministar odbrane.

Kada je reč o bezbednosti u centralnoj Srbiji, u kontekstu terorističkog napada u Moskvi, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost podeljene su jasne instrukcije.

“MUP je pojačao prisustvo svojih pripadnika. Bezbednosno-informativna agencija je pojačala svoju kontraobaveštajnu i obaveštajnu aktivnost, ali svakako i prisustvo na samom terenu. I Ministarstvo odbrane je dobilo nalog od predsednika države, odnosno Vojska Srbije, da i patrole vojne policije budu prisutne na javnom prostoru, plus naše dve vojne agencije – bezbednosna i obaveštajna“, rekao je Vučević.

Vučević najavljuje vladu kontinuiteta

Vučević, koji je i potpredsednik vlade i predsednik SNS-a, istakao je da zbog terorističkog napada u Moskvi, pitanja bezbednosti, ukidanja dinara na Kosovu i Metohiji i daljih pritisaka, odnosno procesa prijema tzv. Kosova u Savet Evrope, nisu imali uslove da se bave formiranjem nove vlade.

„Verujem da ćemo u narednih sedam, 10, 15 dana videti jasne konture buduće vlade i da ćemo o tome obavestiti javnost. Nismo zakasnili, zato i postoje zakonski rokovi od 90 dana za formiranje vlade. Niti je to presedan, niti je to nešto neobično u političkom životu, ne Srbije nego u Evropi i čitavom svetu. Znači, nigde nismo zakasnili, vlada obavlja svoje redovne zadatke“, rekao je Vučević.

Najavio je da će u smislu politike to biti vlada kontinuiteta, a kičma programa rada buduće vlade biće ono što je izloženo kroz projekat „Skok u budućnost – Srbija 2027“.

„Nova vlada mora da donese i novu energiju, i neka nova lica, i neku novu snagu, i novi optimizam, novu volju da se bori zajedno sa predsednikom, sa Narodnom skupštinom, za Srbiju, za sve njene građane. I, pre svega, da oni koji će biti deo kabineta u Nemanjinoj 11 budu svesni odgovornosti“, naveo je Vučević.

Poručuje da sebe vidi deo tima, na kojoj god da je poziciji – „klupi za rezerve ili tribinama“.

„Verujem u ovu politiku jer to je jedina politika koja čuva Srbiju“, zaključio je Vučević.

 

„Ništa nije slučajno u izboru datuma“

Miloš Vučević je ukazao na to da se namerno biraju dani koji su od značaja za srpski narod kako bi se donosile određene odluke.“Da još jednom pocrtamo i građanima Srbije, i pre svega onima koji se osećaju kao deo srpskog naroda, baš na 24. mart, na 25 godina od NATO agresije, takozvano Kosovo dobije status pridruženog člana, posmatrača u parlamentarnoj skupštini NATO pakta. Ako neko veruje da je to slučajno, nije ni to slučajno, kao što nije slučajno da su isporučili, kao džak krompira, nekadašnjeg predsednika Srbije i SRS, Slobodana Miloševića, na Vidovdan. Nema ništa slučajno oko datuma“, rekao je Vučević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari