Iako je bilo najava da će poslednjeg dana pregovora u Badenu posrednička trojka Kontakt grupe upoznati delegacije Beograda i Prištine sa okvirnim sadržajem izveštaja koji će predati 10. decembra generalnom sekretaru UN, zasad se samo zna da će taj dokument biti završen u pomenutom roku i da će, kao što je ranije saopšteno, posrednička trojka 3.

Iako je bilo najava da će poslednjeg dana pregovora u Badenu posrednička trojka Kontakt grupe upoznati delegacije Beograda i Prištine sa okvirnim sadržajem izveštaja koji će predati 10. decembra generalnom sekretaru UN, zasad se samo zna da će taj dokument biti završen u pomenutom roku i da će, kao što je ranije saopšteno, posrednička trojka 3. decembra posetiti Beograd i Prištinu, tvrde izvori Danasa bliski državnom timu Srbije za pregovore o budućem statusu Kosova i Metohije.

PARIVODIĆ: Ne očekujem sukobe

Beograd – Kosovski problem, bez obzira na razvoj situacije, neće dovesti u pitanje egzistenciju Vlade i neće izazvati sukobe osim ako oni budu izazvani s druge strane i Albanci napadnu naše građane. Ne očekujem da će oni to uraditi jer su, kao što je rekao ministar Samardžić, pod kontrolom svojih gazda. U tom kontekstu ne vidim ozbiljnu opasnost za bilo kakve negativne scenarije u Srbiji. Prošla godina bila je perfektna, ova ne tako dobra, ali bi 2008. trebalo da bude sigurno bolja – izjavio je juče novinarima savetnik premijera Milan Parivodić, na Šestom poslovnom okruglom stolu privrednika i Vlade u organizaciji Ekonomist konferensis.

Kako naš list nezvanično saznaje članovi „trojke“ samo su najavili pregovaračima da će u Beogradu i Prištini 3. decembra razgovarati i s predsednicima i premijerima Srbije i KIM i da će ih možda upoznati sa stavovima iz izveštaja koji pripremaju za UN. Sastanak u Beogradu najavljen je za 15, a u Prištini za 18 sati idućeg ponedeljka. Prema rečima Danasovog izvora, stav predstavnika „trojke“ iz SAD i EU Frenka Viznera i Volfganga Išingera na poslednjem susretu u Badenu bio je da su trodnevnim sastancima u Badenu završeni pregovori Beograda i Prištine, dok se predstavnik Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko založio da se pregovori nastave, ali da treba odlučiti u kom obliku.

Iduće nedelje odluka o izborima u srpskim opštinama

Priština, Beograd – Šef Unmika Joakim Riker trebalo bi da iduće nedelje odluči da li će se i za koje srpske opštine na Kosovu raspisati lokalni izbori – izjavio je za Danas Aleksandar Ivanko, portparol Unmika. On je negirao spekulacije iz međunarodnih izvora o tome da je Riker doneo odluku da se lokalni izvori ponove u tri srpske opštine na severu KIM.

Prema rečima Dušana Janjića, koordinatora Foruma za etničke odnose, sadržaj izveštaja „trojke“ nije nikakva tajna – „sadržaće prikaz toka pregovora u proteklih 120 dana i osnovne tačke oko kojih su se pregovaračke strane složili i razmimoišle“. Kriterijum će, kaže Janjić, biti „famoznih 14 tačaka koje je ‘trojka’ ponudila“. Upitan da li je moguć nastavak pregovora, za šta se zalažu Beograd i Moskva, Janjić ističe da „sve vreme postoji terminološka zbrka, jer ni pod Martijem Ahtisarijem, ni pod ‘trojkom“ nisu vođeni pregovori, nego razgovori koji su bili u funkciji konsultacija za odluke Kontakt grupe“.
– Ovo što traje od 2005. do danas jeste proces definisanja budućeg statusa KIM. Beograd je pobrkao razgovore s pregovorima, koji podrazumevaju neku vrstu okvirne međunarodne konferencije. Iskoristio je „kartu“, inicirajući razgovore s „trojkom“ tvrdnjom da je kompromis moguć. Argument da su Albanci opstruirali razgovore neće proći, jer bi to značilo da su to isto učinili SAD i EU – napominje Janjić.
Janjić očekuje da će „SB UN ozvaničiti nastavak procesa definisanja budućeg statusa KIM i da će u decembru doneti tehničku rezoluciju kojom će pozvati EU da preuzme misiju Unmika u Pokrajini“. Prema njegovim rečima, pravi osnov za dolazak EU na KIM biće nova rezolucija, koja će biti doneta na osnovu postojeće Rezolucije 1244 SB UN. Janjić napominje da će nova rezolucija biti „statusno neutralna – neće definisati naziv statusa“, a ukoliko Beograd i to odbaci „rizikuje nametanje rešenja“.
On ne očekuje da će privremena skupština Kosova na konstitutivnoj sednici proglasiti nezavisnost KIM, jer bi to u ovom trenutku „Prištini donelo više štete nego koristi“.
– Albanski političari nisu autistični, slušaju Zapad. Skupština Kosova će najverovatnije usvojiti deklaraciju o nezavisnosti, ali je neće proglasiti. Ukoliko Kosovo ne dobije punu nezavisnost, kao alternativa stoji Ahtisarijev plan o nadgledanoj nezavisnosti, za šta se zalažu i SAD – kaže Janjić.
Nikolas Berns, američki državni podsekretar, izjavio je na ministarskom sastanku zemalja članica OEBS, koji se održava u Madridu da će međunarodna zajednica morati da donese „određene odluke“ ukoliko pregovori o budućem statusu Kosova ne uspeju do 10. decembra. On je naglasio da „ne želi da predviđa šta će to da bude“, ali je priznao da „između Rusije i SAD postoje značajne razlike“. Posle 10. decembra, kaže Berns, uslediće „prelazni period“, kada će svi morati da urade „ono što moraju“, preneo je radio BBC. On se nada da će Rusija postupiti „konstruktivno“ i prihvatiti „stvarnost na terenu“ na Kosovu, kao i da će podstaći srpsku vladu na kompromis.
– Rusija je spremna da utiče na produžetak pregovora i pronalaženje kompromisnog rešenja. Sada nisam spreman da pričam o tome šta bi Rusija uradila kada bi došlo do jednostranog proglašenja nezavisnosti, ali to bi bilo najgore rešenje – izjavio je juče Aleksandar Aleksejev, ambasador Ruske Federacije u Srbiji.
Prema njegovim rečima, za budući status Kosova prihvatljivo je jedino „sporazumno i kompromisno rešenje“, koje je i „jedino dobro za jugoistočnu Evropu“. Aleksejev je naglasio da Rusija „nije protiv Evrope, nego zajedno sa Evropom, ali ima stavove – poštovanje međunarodnog prava je u skladu s interesima Evrope i evropske bezbednosti“.
Živorad Kovačević, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji i prvi čovek Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova Srbije, ocenio je juče za B92 da su razgovori o Kosovu pri kraju i da je kompromis moguć jedino unutar posredničke trojke – između EU, Rusije i SAD. On smatra da posle 10. decembra „neće doći nikakav katastrofalni 11. decembar, nego će, ipak, to izvesno vreme po samoj tehnologiji potrajati“, što je „motivisano time da konačan ishod, ipak, ne bude poznat pre izbora u Srbiji“.
– Dosadašnji pregovori Beograda i Prištine nisu pokazali rezultate i malo je verovatno da će se nastaviti nakon 10. decembra, jer to ne bi služilo ničemu. Dalja odlaganja mogu dovesti do nestabilnosti – tvrdi Daniel Server iz Vašingtonskog instituta za mir.
Server je u intervjuu za Glas Amerike ocenio i da kosovski Albanci neće jednostrano proglasiti nezavisnost, nego u koordinaciji s međunarodnom zajednicom. On objašnjava da se „taj koordinisani napor“ ne bi ticao samo nezavisnosti već i primene plana Martija Ahtisarija. Povodom kritike Sergeja Lavrova, ministra spoljnih poslova Ruske Federacije, da je insistiranje SAD na nezavisnosti Kosova otežalo postizanje sporazumnog rešenja za Kosovo, Server kaže da bi „kompromisno rešenje ako postoji, do sada bilo pronađeno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari