RTK: "Tajni" nacrt Zajednice srpskih opština 1Foto: EPA/ KUSHTRIM TERNAVA

Danas je bio zadnji dan kada je komisija za izradu Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, trebala da preda Briselu nacrt Statuta.

Ali da li se to desilo ili ne, nije poznato, pošto je komisija držala u tajnosti izveštaj, da ni šef delegacije Kosova u tehničkom dijalogu sa Srbijom Avni Arifi ne zna šta sadrži nacrt, prenosi RTK.

Kako navode, Arifi i lideri drugih institucija kažu da je svaka verzija statuta koja je van kosovkog ustava, neprihvatljiva. Još nije poznato šta sadrži nacrt Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom niti da li je predat Briselu. Nije poznato zato što komisija za izradu koja se sastoji od Srba ima punu nezavisnost od Vlade Kosova. To potvrđuje i šef kosovske delegacije u tehničkim pregovorima sa Srbijom Avni Arifi.

RTK je imao uvid samo u deo nacrta o zdravstvu, segment koji ne samo da nije u skladu sa Ustavom Kosova, već nije ni u skladu sa sporazumom iz 2013. godine. Međutim svaka nekonstitucionalna verzija Statuta zajednice opština sa srpskom većinom je neprihvatljiva za Kosovo.

U saopštenju poslatom medijima, predsednik Hašim Tači je izjavio da su institucije Kosova posvećene završetku rada na nacrtu Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu na osnovu sporazuma iz 2013. i 2015. godine u Briselu između Kosova i Srbije i na osnovu odluke Ustavnog suda Kosova.

Arifi kaže da je neophodno da se poštuje odluka Ustavnog suda o Zajednici.

I najveća opoziciona stranka DSK, tvrdi, da nijedna verzija koja je u suprotnosti sa poslednjom odlukom Ustavnog suda Kosova, ne treba ni da se razmatra, navodi RTK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari