Beograd – Rumunski premijer Kalin Popesku Taričeanu izjavio je juče nakon sastanka sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem da je važno da misija Euleksa bude razmeštena na Kosovu i istakao da će učešće Rumunije u toj misiji pojačati njenu neutralnost. On je rekao i da je dogovreno da će se sve učiniti da se do kraja godine u Beogradu održi sastanak premijera Rumunije, Srbije i Italije.

– Rumunija je zainteresovana za stabilnost regiona i naš stav o nepriznavanju nezavisnosti Kosova se nije promenio. Naši argumenti zasnivaju se na međunarodnom pravu koji mora da vlada u svetu – rekao je Taričeanu.

Predsednik Srbije je ponovio da je za Srbiju prihvatljiva misija Euleks, samo ako odluku o njenom razmeštanju donese Savet bezbednosti, ako bude statusno neutralna i ne bude primenjivala plan Martija Ahtisarija. Tadićje naglasio da Rumunija dobro razume strateške interese Srbije, a to su članstvo u EU i odbrana integriteta Srbije na Kosovu. On je dodao da je sa rumunskim premijerom razgovarao o etničkim zajednicama u obe države, kao i da su se složili o neophodnosti očuvanja i zaštite njhovog identiteta.

Taričeanu je naglasio da Rumunija podržava sve težnje Srbije na putu ka EU. Na konferenciji za novinare sa premijerom Cvetkovićem, on je istakao da je dogovoreno da se do kraja godine u Beogradu održi sastanak premijera Rumunije, Srbije i Italije kako bi srpska strana „videla da ima dva snažna stuba podrške“ u evropskim integracijama.

– Preneću premijeru Italije Silviju Berluskoniju spremnost da se u Beogradu do kraja godine održi trilateralni susret i to će biti prilika da Srbija vidi da ima dva snažna stuba, koja će je podržati u njenim evropskim težnjama – rekao je Taričeanu i dodao da je Rumunija spremna da srpskoj strani stavi na raspolaganje i svoje stručnjake iz oblasti evropskih integracija.

 

Koridor 7 u fokusu

Razgovarano je i o naftovodu Konstanca -Trst koji je, zbog prolaska kroz Srbiju, od velike važnosti za obe zemlje. Sa premijerom Cvetkovićem, Taričeanu je razgovarao i o izgradnji putne infrastrukture, Koridoru 7, uvođenju direktnog leta između Beograda i Bukurešta i saradnji u slučaju prirodnih katastrofa. Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkići rumunski ministar trgovine, turizma, malih i srednjih preduzeća i liberalnih zanimanja Ovidiu Silagi potpisali su Sporazum o ekonomskoj i naučno-tehničkoj saradnji dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari