Ružić: Protesti "1 od 5 miliona" su deža vi 1Foto: N1

Ministar državne uprave i lokalne samouprave i funkcioner SPS Branko Ružić izjavio je večeras da postoji korelacija između protesta 1996/97 i protesta „Jedan od pet miliona“ koji se održavaju u nekoliko desetina gradova u Srbiji i da će očekivanja građana, kao i tada, ponovo biti izneverena.

Ružić je za TV N1 rekao da svaki građanin ima pravo da iznese svoj protest na način koji smatra primerenim, a da je u skladu sa zakonom, i da je uveren da među ljudima koji izlaze na ulice ima onih koji imaju razloge za nezadovoljstvo.

Smatra i da su protesti „deža vi“, odnosno da postoji korelacija sa protestima devedesetih godina prošlog veka protiv režima tadašnjeg predsednika SPS Slobodana Miloševića.

„Postoji korelacija između načina na koji se protesti sprovode, ko želi da artikuliše ciljeve i ko želi da uzme nešto od te energije – neko će reći da je velika, neko će reći da je mala – koja se pojavljuje u Beogradu i nekoliko desetina gradova u Srbiji. Evidentno je da će očekivanja biti izneverena, kao i 5. oktobra, kao i 1996/97“, ocenio je Ružić.

Na pitanje kakav je odnos SPS prema mogućem raspisivanju vanrednih izbora, Ružić je rekao da ti izbori ne bi bili vanredni, nego prevremeni.

Stav socijalista je da je uvek bolje da se reformski procesi obave trajanjem punog mandata, ali i da su spremni za izbore ukoliko postoje državni razlozi za to, poput političke stabilnosti ili ekonomskog prosperiteta, rekao je Ružić i istakao da je uveren da će predsednik Srbije i vladajuće SNS Aleksandar Vučić doneti „državotvornu odluku“ o tome.

Ružić smatra i da bi izbori bili legitimni i ukoliko bi ih bojkotovale opozicione stranke okupljene u Savezu za Srbiju.

„Šta se u izbornim uslovima promenilo od 2016. godine, pa moraju da ih bojkotuju? Šta se promenilo od tada, osim 180 fabrika, desetine hiljada zaposlenih, autoputeva, fiskalne konsolidacije“, kazao je Ružić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari