Samofalov: "Akademija" običan servis za partijsko zapošljavanje 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Marko Đurić, visoki funkcioner SNS i direktor vladine Kancelarije za KiM, obelodanio je ovih dana na Tviteru da je „imao veliko zadovoljstvo da sa polaznicima Akademije SNS“ razgovora o „KiM, budućnosti Srbije, kao i o principima i prioritetima nacionalne politike koje je predsednik Aleksandar Vučić izneo na proslavi 11. godišnjice naše stranke“.

Kako je zaključio Đurić: „Budućnost Srbije je u dobrim rukama“.

„Akademija budućih lidera SNS“ pomenuta je i nedavno u kontekstu Vučićeve najave da SNS namerava da kadar „osveži“ mladim ljudima sa novim idejama. U pojedinim prorežimskim listovima ubrzo su se pojavile tvrdnje da bi neki od „članova“ Akademije mogli da budu i kandidati za značajna mesta u narednom sazivu vlade, čak i za ministarska.

Komentarišući Đurićeve poruke na Tviteru i tvrdnje medija o Akademiji SNS, Konstantin Samofalov, portparol Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik omladine DS za Beograd, kaže za Danas da „kao i u svemu što radi, Vučić dejstvuje kao priučeni majstor marketinga“.

– SNS nema nikakav podmladak, niti Akademiju za mlade, već običan servis za partijsko zapošljavanje. Sedamsto hiljada članova, koliko danas ima SNS, nije imao ni Savez komunista u Srbiji. Toliko o jednakim prilikama za sve građane. Licemerno je govoriti o šansama za mlade, kada od 2012. svedočimo najvećem egzodusu omladine iz Srbije i beloj kugi, od koje se kao narod možda nikada nećemo oporaviti, smatra on.

Naš sagovornik naglašava da „u vreme kada sam bio omladinac DS-a borili smo se na ulici protiv Miloševića, Šešelja, Vučića, Nikolića i nismo razmišljali o radnim mestima i funkcijama, već o borbi za normalnu zemlju u kojoj ovakvi ratnohuškački demagozi nikada više neće moći da odlučuju o našim životima – nažalost, danas smo ponovo u toj borbi“.

– Mi naše omladince u SDS-u za konačni obračun sa Vučićem pripremamo u opštinskim odborima širom Srbije, gde zajedno sa prijateljima iz DS i Zajedno za Srbiju radimo na formiranju velike ujedinjene DS. Dragocena politička iskustva prenose im naši stranački ljudi od integriteta, koji se decenijama bore protiv raznih Vučića i Dačića, i koji imaju iskustva i pobeda i poraza. Osim toga, zahvaljujući saradnji sa našim evropskim prijateljima, poput nemačke socijaldemokratske fondacije Fridrih Ebert, ali i britanske Vestminster fondacije, naši omladinci stiču neophodna znanja, koja će im koristiti da budu dobri društveni upravljači i hrabri branioci demokratije i demokratskih institucija, objašnjava Samofalov.

Aleksandar Čotrić, zamenik predsednika Srpskog pokreta obnove, ukazuje za Danas da „smo bili prva stranka, koja je imala Političku akademiju po uzoru na Narodnu partiju Austrije i Slovenačku narodnu stranku.“

– Politička akademija je postojala nekoliko godina, a kasnije smo nastavili da organizujemo seminare i trening centre za mlade aktiviste. Organizovali smo predavanja i studijske posete u Beču, Temišvaru, Šapcu, Vrdniku… Politička akademija SPO će nastaviti da radi sledeće godine, precizira Čotrić.

Stefan Simić, koordinator za omladinu Pokreta slobodnih građana, ukazuje za Danas da je Omladina PSG „mesto za sve mlade ljude koji žele da promene nešto u ovoj državi, misle svojom glavom i ne smatraju da se omladinski aktivizam u političkim organizacijama svodi na lepljenje plakata ili statiranje iza političara dok daju izjave“.

– Funkcionišemo tako što smo svakodnevno na vezi, sastajemo se jednom nedeljno i planiramo aktivnosti koje kasnije sprovodimo. Nakon toga analiziramo šta je bilo dobro, a šta smo mogli da uradimo bolje i, najvažnije – razgovaramo i slušamo se međusobno. Mi najbolje znamo koji su to problemi koji muče mlade u Srbiji i upravo na njih i pokušavamo da ukažemo. Trudimo se da budemo aktivni i aktuelni, reagujemo na ono što nam se ne dopada, ali i iniciramo promene na polju obrazovanja, ljudskih prava, položaja mladih i ostalih tema koje smatramo važnim za mlade ljude u Srbiji. Jednom mesečno organizujemo obuke na razne teme, čime jačamo kapacitete svoje organizacije, objašnjava naš sagovornik.

Simić naglašava da „imamo punu podršku, kako Predsedništva, tako i ostalih organa Pokreta, što nam dosta pomaže u funkcionisanju, jer se naše ideje i stavovi na taj način uvažavaju“. „Naravno, uvek se tu nađe i vreme za druženje, koje nam pomaže da taj timski duh, koji pokušavamo da gradimo na nivou Omladine, bude još jači“, kaže on.

Trista „mladih lavova“

List Alo objavio je da je u Akademiji SNS trenutno oko 300 mladih članova SNS. Kako je naglašeno, „neki od njih su svoju veću promociju imali na nedavnoj proslavi 11 godina od osnivanja SNS“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari