Samopromocija pred izbore 1Foto: Pres služba AP Vojvodine

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je konferenciju „Vojvodina u 2020“ i istakao da je cilj „da na početku godine predstavimo naše potencijale, potencijale svih lokalnih samouprava, investitora i nevladinog sektora, kako bi važne stvari koje život znače za Vojvodinu stavili u prvi plan“.

On je istakao da će u fokusu konferencije biti teme zaštite životne sredine, zdravstvo i pitanje ekonomskog razvoja manje razvijenih opština.

 Mirović je kazao da pokrajinska administracija posle donošenja Deklaracije o zaštiti životne sredine, želi da proveri kako se ona realizuje i podseti na njene ciljeve, kao i da pažnju javnosti usmeri na ovu oblast. On je naveo da će početi gradnja prečistača otpadnih voda u Bačkoj Topoli, Malom Iđošu i srpskoj Crnji, nastaviće se čišćenje Velikog Bačkog kanala i ulaganja u postrojenja za pitku vodu.

 Prema njegovim rečima, nastaviće se i sa rekonstrukcijom zdravstvenog sistema. Priprema se rekonstrukcija bolnica u Somboru, Senti, Kovinu i Poliklinike u Novom Sadu i izgradnju Kamenice 3. Mirović je najavio da će sledeće nedelje početi sa radom dva nova linearna akceleratora u okivru Instituta u Sremskoj Kamenici“. 

O svim tim projektima bilo je reči već više puta, od usvajanja budžeta, kao i na nastupima pokrajinskih sekretara, pa je nejasno zašto je ovaj skup i organizovan, odnosno kakvi su njegovi dometi, sem promocije pokrjinske vlasti pred izbore. Konferenciju „Vojvodina 2020“ organizovali su drugu godinu zaredom kompanija „Color Media Communications“ i magazin „The Economist“, pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade.

Izborni proces bez potresa 

Izbori neće poljuljati Vojvodinu u kojoj imamo stabilnu situaciju, ocenio je Ištvan Pastor, predsednik pokrajinskog parlamenta i lider Saveza vojvođanskih Mađara učestvujući na konferenciji „Vojvodina 2020“.

Pastor je istakao da očekuje da izborni proces protekne „bez većih poremećaja“ i“ da ćemo bez potresa moći da „idemo na konstituisanje Skupštine i formiranje vlade“.

Pastor očekuje da ova godina, kao je rekao, bude „prosperitetna za Vojvodinu“, imajući u vidu pre svega ulaganja u železnicu, odnosno prugu Beograd-Budimpešta, kao i potencijale u turizmu. On je smatra da, iako je ovo izborna godina, da „smo dovoljno ozbiljni da izborne okolnosti ne koristimo za destabilizaciju prilika i prokockavanje šansi“. 

Slično misli i predsednik Pokrajinske vlade i potpredsednik SNS Igor Mirović koji je ocenio „da Vojvodina i čitava Srbija u izborni proces ulaze na jedan miran, uređen način i sa rezultatima koji treba da omoguće svim građanima u Vojvodini da žive bolje“.

Vojvođanski lideri nisu pominjali bojkot izbora od strane većeg dela opozicije, ali iz njihovih nastupa vidljivo je da ne očekuju da će taj potez uticati na političke prilike u Vojvodini.

Na vlasti u Vojvodini je koalicija SNS, SVM i SPS-a, mada i sami naprednjaci imaju većinu u pokrajinskoj Skupštini. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari