SDS: Režim neistinama prikriva enormno zaduživanje 1Foto: sds

Socijaldemokratska stranka (SDS) pozvala je Vladu Srbije da prestane neistinama da opravdava istorijski najveći budžetski deficit države od skoro četiri milijarde evra i najveći javni dug u istoriji Srbije od preko 27 milijardi evra.

SDS je u saopštenju ocenio da Vlada hitno treba da iznese nove mere pomoći privredi i građanima za prevazilaženje posledica pandemije virusa korona.

U saopštenju SDS navodi se da je Vlada jučerašnjim zaduživanjem za još 1,2 milijarde dolara povećala javni dug od početka godine za četiri milijarde evra.

„Opravdano je pretpostaviti da je razlog zaduživanja pokrivanje budžetskog deficita od oko devet procenata BDP, što je najveći budžetski deficit koji je Srbija ikada imala“, naveli su iz SDS-a.

Po oceni SDS-a, predstavnici vlasti umesto da građanima kažu istinu o razlozima tolikog duga saopštenjima prepunim neistina pokušavaju da opravdaju katastrofalno vođenje javnih finansija Srbije kako tokom pandemije, tako i u prethodnih devet godina.

„Prvo, tvrdi se da je razlog zaduživanja prevremena otplata evroobveznica iz 2011. godine koje dospevaju 2021. Međutim, istina je da se radi o obveznici iz 2011. i 2012. godine, koja dospeva tek krajem septembra 2021. godine, te to ne može nikako da bude izgovor za sadašnje zaduženje“, istakli su iz te stranke.

Čak i ukoliko se i radi o prevremenom otkupu, dodaje se u saopštenju SDS-a, postavlja se pitanje zašto u vreme najveće svetske krize država otkupljuje dug koji još nije dospeo, umesto da budžetska sredstva iskoristi da pomogne privredi i građanima da lakše prevaziđu krizu.

„Drugo, navodi se da je relativno niska stopa od 2,35 procenata koja je dobijena, rezultat rada Vlade, a da je prethodna iz 2011. od 7,5 procenata pokazatelj lošeg rezultata rada tadašnje Vlade. A istina je da je evroobveznica koja je emitovana 2011. u obimu od milijardu dolara, bila prva takva u istoriji Srbije“, navode iz SDS-a.

Prema njihovom saopštenju, ta emisija je ponovo bila reotvorena krajem septembra 2012. godine, u vreme vlasti Srpske napredne stranke (SNS), kada je obim emisije bio takođe milijarda dolara, po stopi od 6,625 procenata na period od devet godina.

„Pri tome, relativno visoka stopa te emisije, kao i relativno niska stopa sadašnje emisije, rezultat je pre svega tržišnih okolnosti, a ne neverovatnih napora Vlade“, konstatuje se u saopštenju SDS-a.

Dodaje se da se zemlje u regionu zadužuju po prosečnoj stopi od oko jedan odsto, a da je uprkos tome, Vlada u aprilu ove godine zadužila građane Srbije za dve milijarde evra po „katastrofalno visokoj stopi“ od 3,375 procenata, dok je istovremeno odbila dva do tri puta jeftinija sredstva koje su nudili EU i MMF.

„Razlog je tada bio obezbeđvanje diskrecionih sredstava za trošenje tokom izborne kampanje, jer sredstva EU i MMF podležu strožijoj kontroli trošenja. Dakle, građani plaćaju netransparentnost ove vlasti“, zaključili su iz SDS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari