Seljmenaj: Vanrednom sednicom Skupštine Kosova protiv ukidanja taksi 1Skupština Kosova Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ (arhiva)

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Rasim Seljmanaj je izjavio da će stranka kojoj pripada zahtevati vanrednu sednicu Skupštine Kosova i drugih mera da bi se onemogućilo ukidanje takse na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje je najavio novi premijer Kosova Aljbin Kurti.

„Mi mislimo i uvereni smo da taksa treba da ostane, jer je to snažan argument u dijalogu sa Srbijom. Što se tiče reciprociteta (kojeg je najavio Kurti) neka se i ta mera primeni, ali to ne znači da treba ukinuti taksu. Jedna od mogućnosti za sprečavanje toga je vanredna sednica. Videćemo koje su druge aktivnosti“, kazao je Seljmanaj za prištinsku agenciju Kosovapress.

Protiv ukidanja takse su se danas izjasnili i predstavnici drugih opozicionih stranaka.

Predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji je od Kurtija zatražio da ne žuri s ukidanjem takse, iako je dok je njegova stranka bila na vlasti, to izričito tražio što je dovelo do zahladjenja odnosa s bivšim predsednikom Vlade Ramušom Haradinajem.

Protiv ukidanja takse su se izjasnili i predstavnici Socijaldemokratske inicijative.

U koalicionom sporazumu vladajućih pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova piše da će se taksa zameniti „punim političkim, ekonomskim i trgovinskim reciprocitetom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari