Šildo: Srbija ima podršku Poljske 1Foto:Fonet

Srbija je najvažniji partner Poljske u regionu zapadnog Balkana i uvek može da računa na našu podršku u pregovorima sa Evropskom unijom, a nadam se da će taj proces brzo i uspešno biti okončan, izjavila je danas u Rigi poljska premijerka Beata Šidlo u razgovoru sa predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je izrazila uverenje da dve zemlje u ekonomskoj saradnji mogu mnogo da postignu više i pozvala je Vučića da sledeće godine poseti Poljsku, što je srpski premijer prihvatio.
 
Premijer Vučić izrazio je nadu da će unapređenje ekonomske saradnje uslediti vrlo brzo, s obzirom na veliko interesovanje poljskih firmi da investiraju u Srbiju.
 
Nadam se da možemo da dostignemo trgvinsku razmenu od milijardu evra, istakao je Vučić, koji je poljsku premijerku obavestio o ekonomskim reformama koje je srpska vlada sprovela u poslednje dve godine.
 
Vučić je istakao da Srbija i Poljska nemaju otvorenih političkih pitanja i zahvalio se na podršci Poljske evropskom putu Srbije.
 
Predsednica Vlade Poljske pohvalila je angažovanje Srbije tokom migrantske krize, kao i ulogu Srbije u zaštiti granica i očuvanju opšte bezbednosti u Evropi, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.
 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ranije jutros sastao se u Rigi sa predsednikom Vlade Bugarske Bojkom Borisovim, sa kojim je razgovarao o odnosima dveju zemalja, izgradnji gasnog interkonektora i zvaničnoj poseti bugarskog premijera Srbiji, tokom koje bi se sastali i sa predstavnicima bugarske manjine.

Šildo: Srbija ima podršku Poljske 2

Kako je saopštila Vlada Srbije, Vučić i Borisov razgovarali su i o izgradnji infrastrukturnih projekata i završetku autoputa Beograd – Sofija, koji bi omogućio bolju trgovinsku razmenu dve zemlje.

Tema današnjeg susreta dvojice zvaničnika bila je i situacija u regionu, kao i migrantska kriza i evropski put Srbije, navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije potpisala je u Rigi, glavnom gradu Letonije gde se održava peti samit šefova vlada zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine, prva tri sporazuma sa kineskim komapnijama.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ranije jutros je takođe prisustvovao potpisivanju prva tri sporazuma od značaja za Srbiju. Sa Eksim bankom potpisan je sporazum Surčin-Obrenovac. Sa kompanijom „Sinohidro“ potpisan je sporazum o obilaznici oko Beograda (Bubanj potok – Ostružnički most), a memorandum o saradnji potpisan je sa kompanijom „Huavej“, prenosi N1.

Srbija bi s Kinom trebalo da potpiše šest sporazuma vrednih više od 700 miliona evra.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang ocenio je da će Samit u Rigi doprineti kinesko-srpskoj saradnji i da će dve zemlje potpisati pet ili šest dokumenata.

On je za RTS rekao da će biti potpisani finansijski sporazumi o izgradnji infrastrukturnih projekata, da će dve zemlje usvojiti ugovor o bezviznom režimu, kao i da jedna kineska kompanija intenzivno pregovara sa borskim kombinatom.

Kako RTS saznaje, između ostalog, trebalo bi da se potpišu ugovori o modernizaciji i rekonstrukciji srpsko-mađarske pruge na deonici Beograd centar – Stara Pazova, Ugovor o zajmu za deonicu puta Obrenovac-Surčin na Koridoru 11, kao i Sporazum o uzajamnom ukidanju viza za građane sa običnim pasošima.

Lideri zemalja srednje i istočne Evrope i Kine okupili su se danas u Rigi na petom Samitu 16+1.

Srbija se na samitu Evrope i Kine nada i rešenju za RTB Bor. Premijer Aleksandar Vučić je nedavno izjavio da će tokom u Rigi „moliti i klečati na kolenima, ako treba“, da najpoznatije kineske kompanije preuzmu i RTB Bor, jer kako je rekao, zbog niske cene bakra samo kineske kompanije mogu da kupe i ožive taj kombinat.

U sklopu samita u Rigi biće održan i Biznis forum na kojem će predstavnici državnih institucija i privatnog sektora zemalja Srednje i Istočne Evrope, i Kine razmeniti iskustva, informacije o ekonomskoj politici, uslovima poslovanja i o mogućnostima ulaganja.

Delegaciju Srbije predvodi premijer Aleksandar Vučić.

Na samitu sa Kinom biće i Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Češka, Estonija, Letonija, Litvanija, Madjarska, Makedonija, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari