Skot: Izveštaj EK je pravičan 1Foto: BETA /MILAN OBRADOVIC/DS

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rekao je za N1 da je izveštaj Evropske komisije o Srbiji pravičan, da pokazuje da je učinjen napredak, ali da u oblastima poput vladavine prava i slobode medija, mora još da se radi.

„Izveštaj EK je dosta dugačak, još uvek ga proučavam. Ali ono što na prvi pogled mogu reći je da su ti izveštaji uvek važni barometri zemljama na putu ka EU. Ovaj izveštaj bio je pravičan, pošten sa obe strane, konstatovan je napredak, ali je i rečeno da je potrebno u nekim oblastima uložiti određeni napor“, rekao je Skot.

On je izjavio da ne može da komentariše reči premijerke Srbije Ane Brnabić, koja je ocenila da je izveštaj Evropske komisije u pojedinim delovima neobjektivan, ali je dodao da misli „da je izveštaj pošten, to je pokušaj da se na objektivan način sagleda situacija“. On je naglasio i da Srbija ima obavezu da koordinira svoju politiku sa politikom Evropske unije.

„Međutim, u toj oblasti, distanca sa EU se produbljuje, umesto da se približava“, ocenio je američki ambasador. Situacija u medijima, kako je rekao, ne ide u prilog srpskim građanima. „Puno je govora o medijskim slobodama, o nedostatku profesionalizma, o tabloidizaciji, i to ne ide u prilog građanima. To nije samo moja procena, međunarodne organizacije koje govore o situaciji u medijima, Reporteri bez granica recimo, za ove tri godine koliko sam ja ovde, Srbija je na tom indeksu pala za 30 mesta i sada se nalazi na 90. mestu u svetu“, podsetio je Skot.

S druge strane, ne radi se samo o slobodi medija, razni glasovi se čuju, već se radi i o tome da se mediji ne koriste kao čuvari demokratije, već se koriste za napad na protivnike iz kojih god političkih sredina da dolaze, dodao je on.

Na pitanje da li misli da su pregovori Beograda i Prištine zapali u ćorsokak, Skot kaže: „Po prirodi, diplomate moraju da bude optimisti, moramo da tražimo rešenja. Ali, moramo biti i realni – situacija nije dobra, dijalog se ne vodi i postoji obostrano nepoverenje“. „Naš stav ostaje nepromenjen, cilj ostaje isti – opsežni sporazum o normalizaciji. A da bismo do toga došli, to podrazumeva dijalog koji vodi EU, mora da postoji dijalog. Obe strane moraju da se vrate za pregovarački sto, da vidimo kako možemo da idemo napred“, objasnio je Skot.

Sednica Skupštine Srbije o Kosovu u ponedeljak je, s tim u vezi, bila važna, ocenio je Skot. Prvi put od kada sam ja ovde, razgovaralo se otvoreno na sednici Skupštine. Ono što je predsednik Srbije rekao bilo je interesantno, o hvatanju u koštac sa gorkom istinom o Kosovu. Bilo je i pomalo tužno što opozicije nije bilo, i to je jedan od problema u političkom dijalogu, istakao je on.

Prema njegovim rečima, i vlast i opozicija moraju da otvoreno razgovaraju o političkim razlikama na dostojanstven način, a jedno od tih mesta je parlament. Ključ za nastavak dijaloga, istakao je američki ambasador, je u tome da „barijere i tarife koje zaustavljaju nastavak pregovora, moraju da budu uklonjene“. Skot je poručio i da rešenje za Kosovo mora da proisekne „iz ovog regiona“. „Ne iz Brisela, Vašingtona, mora iz Prištine i Beograd…I to rešenje mora da bude trajno, da doprinese ne samo pomirenju Srba i Albanaca, već da pomogne stabilizaciji regiona Zapadnog Balkana“, rekao je Skot za N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari