Skupština o predlogu da se u odborima članovi DJB zamene poslanicima SMS 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Rasprava u republičkom parlamentu o predlogu Stranke moderne Srbije da se bivši i aktuleni članovi Pokreta Dosta je bilo zamene članovima poslaničke grupe SMS, prerastao je u konstataciju da Poslovnik o radu parlamenta, koji je donela prethodna vlast, nije dobar i da ga treba hitno menjati.

Ocenjeno je da promenu sastava Odbora traže preletači, odnosno stranka i poslanička grupa koja nije nastala na osnovu rezultata izborne volje građana, već je stvorena cepanjem DJB, na nelegitiman način, što je ,kako je rečeno, velika prevara birača. Opozicija koja prisustvuje radu parlamenta da će, ukoliko se ovaj predlog usvoji biti otvorena Pandorina kutija, dok oni koji bojkotuju parlament smatraju da će skupštinska većina usvojiti ovaj predlog, kao nagradu za to što je SMS prekinula bojkot parlamenta.

Stranka moderne Srbije, naime predložila je da se u 20 skupštinskih odbora, bivši i aktuelni članovi DJB, među kojima su Saša Radulović, Branka Stamenković, Ana Stevanović, Branislav Mihajlović i drugi,zamene sa pet članova poslaničke grupe SMS – Tatjanom Macurom, Ljupkom Mihajlovskom, Vladimirom Đurićem, Nemanjom Radojevićem i Aleksandrom Stevanovićem.

Poslanici Stranke moderne Srbije koja je predložila izmenu članova i zamenika članova u odborima nisu prisustvovali sednici na kojoj se raspravljalo o njihovim predlozima, a njihovo pravo na takav predlog branili su naprednjaci koji tvrde da je SMS formalno –pravno u pravu.

Vjerica Radeta, poslanica Srpske radikalne stranke navela je da parlament ne odražava izbornu volju građana i da predsednik parlamenta i sekretar svakog jutra proveravaju koliko u Skupštini ima slobodnih poslanika i koliko poslaničkih grupa.

Skupština o predlogu da se u odborima članovi DJB zamene poslanicima SMS 2
Foto: FoNet/Nenad Đorđević

“Imamo dvadeset i kusur poslanika koji su sada nekakvi samostalci, šta god to značilo. Ti ljudi koji su birani na nekim listama ne mogu birače zastupati u adekvatnom vremenu, u odnosu na vreme koje je dobila ta lista. Em su toj izbornoj listi na kojoj su izabrani smanjili vreme za raspravu, em mora da se utrkuju ko će prvi da podnese zahtev da govori, a da se pritom ne zna u čije ime to čine”, rekla je Radeta i dodala da “imamo predsednika poslaničke grupe Stranke moderne Srbije Tatjanu Macuru koja nam predlaže da menjamo članove nekih odbora, da određujemo nove članove odbora, kao i za RIK, a koji nisu u toj stranci.

Ona je podsetila da Stranka moderne Srbije, kada su održani izbori, nije postojala, navodeći da je Macura u Narodnu skupštinu ušla na listi Dosta je bilo, koja je u međuvremenu “razbijena na nekoliko grupa”.

“Macura, zamislite, predlaže da se razreše dužnosti članovi odbora poslanici Branka Stamenković i Saša Radulović iz Pokreta Dosta je bilo. Gde je legitimitet za takav predlog i iz čega Macura crpi pravni osnov, pa ona je sa tim Radulovićem igrala i pevala u holu. Na ovaj način ismejava se Poslovnik, izigrava Ustav i parlamentarna demokratija. Ovo je ruganje Narodnoj skupštini, i poslanici većine, ja verujem i da neće, pristati na ovako nešto. Skupštinska većina nikako ne sme glasati za ove predloge, jer bi to bilo legalizovanje nezakonja. Ne smemo otvarati Pandorinu kutiju, jer ćemo se onda baviti samo ovakvim stvarima”, rekla je Radeta, koja nije želela da se osvrne na predlog SDPS-a, jer oni, kako je navela, koriste svoje poslaničko pravo, s obzirom da predlažu kadrovske promene u odborima u okviru svoje poslaničke grupe.

Marijan Rističević, poslanik na listi SNS naveo je da se članstvo u odborima bazira na osnovu broja poslanika u poslaničkoj grupi, podsetivši da je Pokret “Dosta je bilo” imao 18 poslanika i da ne razume kako poslanička grupa sa pet ili šest poslanika može da nasledi prava grupe od 18 poslanika.

Skupština o predlogu da se u odborima članovi DJB zamene poslanicima SMS 3
Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Đorđe Milićević, šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije objasnio je da se o ovakvim tehničkim pitanjima do sada nije raspravljalo i da iz ovoga treba izvući pouke. Na pitanje Radete da li je neko razgovarao sa članovima odbora koji su predloženi za razrešenje, Milićević je podsetio na bojkot i da pojedini poslanici ne žele da vode dijalog u parlamentu.

“Sve ovo što se danas dešava u Srbiji je već viđeno. I bojkot parlamenta i protesti i tužakanje Srbije u inostranstvo, ali to nikada ništa nije dobro donelo”, rekao je Milićević, dodajući  da najveće kritike  na račun skupštinskog Poslovnika dolaze  iz “takozvanog Saveza”, odnosno od onih koji su ga definisali.

“Nikola Pašić je davno rekao -kada ste na vlasti donosite zakone koji će vam koristiti kada budete u opoziciji. Čini mi se da oni koji nisu danas ovde nisu na pravi način shvatili taj citat, smatrali su da su nezamenjivi i donosili zakone onako kako su oni hteli i kako im je u tom trenutku odgovaralo. Zato danas imaju problem sa Poslovnikom koji su sami definisali”, objasnio je Milićević  zanemarujući činjenicu da su za taj Poslovnik glasali i poslanici SPS, koji su bili deo vlasti, zajedno sa DS.

On je postavio i pitanje kako nametnuti obavezu poslanicima koji su dobili mandat i primaju platu, da prisustvuju sednicama i kako da poslanički mandat ne bude predmet političke trgovine ubuduće.

Veroljub Arsić, potpredsednik i poslanik Srpske napredne stranke pojasnio je kolegama iz opozicije da Poslovnik Narodne skupštine ne tretira poslaničke liste kao osnov, već poslaničke grupe i da poslanik određuje kojoj će poslaničkoj grupi da pripada.

“Sada je reč o tome da pojedine poslaničke grupe ne postoje ili su se potpuno raspale, a poslanici su ostali članovi skupštinskih radnih tela. Da li ćemo to da gledamo kao zatečeno stanje ili ćemo da situaciju prilagodimo i Poslovniku i stanju poslaničkih grupa? Mislim da Poslovnik moramo da poštujemo”, rekao je Arsić,a radikal Miljan Damjanović je primetio da je “bosanski lonac mnogo dublji u ovom sazivu i da je siutuacija takva da oni koji imaju novac mogu da kupe i rade šta hoće, da kupe poslanike, poslaničke grupe, da predlažu amandmane, pa se postavlja pitanje svrhe izlaska na izbore.

Damjanović je prozvao i Aleksandra Martinovića koji je dok je bio u SRS govorio da se obrazovanjem poslaničke grupe SNS legalizuje kriminal u parlamentu ,ali da nakon sedam godina, sada kao član SNS, nije ništa preduzeo da se to ispravi.

Skupština o predlogu da se u odborima članovi DJB zamene poslanicima SMS 4
Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Replicirajući Martinović je objasnio da je u međuvremenu donet zakon o Narodnoj skupštini koji je jednostavno ispustio iz vida odredbu Ustava, koja kaže da je poslanik slobodan da pod uslovima koji su propisani zakonom može svoj mandat da stavi na raspolaganje stranci koja ga je kandidovala. Tadašnja vladajuća većina, rekao je Martinović, predvođena DS, smatrala je da  ta odredba u zakonu ne treba da se nađe.

“Formalno –pravno ti poslanici koji prelaze iz jedne u drugu psolaničku grupu, treću ili četvrtu ne mogu da se nazovu lopovima, zato što je to njihovo pravo koje im daje zakon, ali postoji nešto što se zove politička sankcija. Mislim da građani Srbije dobro vide šta se dešava u parlamentu i da na sledećim izborima neće dati podršku onima koji su bili protagonisti te prakse”, zaključio je Martinović.

Poslanici Stranke moderne Srbije koja je predložila izmenu članova i zamenika članova u odborima nisu prisustvovali sednici na kojoj se raspravljalo o njihovim predlozima.

Jovanović: Ne sporim pravo da SMS ima članove u odborima, ali ne u svim

Jovan Jovanović, bivši poslanik DJB Jovan Jovanović koji je izašao iz te stranke 2016. godine posle predsedničkih izbora i osnovao Građansku platoformu, ali zadržao poslanički mandat i u parlamentu deluje u okviru Kluba samostalnih poslanika rekao je da ne spori pravo da SMS treba da ima svoje članove u odborima, ali ne u svim te da je neophodna nova preraspodela mesta članova i zamenika članova skupštinskih odbora.

On je naveo da je Klub samostalnih poslanika tražio u decembru prošle godine pre bojkota parlamenta da se razgovara u parlamentu o mestima u odborima, ali da njihov predlog nije uvršten u dnevni red ali da jeste predlog SMS i da pretpostavlja da će biti usvojen i da je u pitanju nagrada za to što je SMS prekinula bojkot parlamenta.

„Imalo bi smisla da SMS dobije mesta u odborima da je pravni naslednik DJB, ali nije te podsetio da SMS preregistrovao Socijaldemokratski savez Nebojše Lekovića, bivšeg visokog funkcionera Nove demokratije koja je 1993. godine bila izabrana na listi DEPOS-a, a onda omogućavala održavanje vladajuće većine Slobodanu Miloševiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari