Priština, Beograd – Ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Goran Bogdanović izjavio je za Danas da bi odluka o raspoređivanju Euleska na KiM, ukoliko budu uspunjeni uslovi Beorada, mogla da bude doneta većna narednoj sednici Saveta bezbednosti UN. Prema nezvaničnim najavama, generalni sekretar UN Ban Ki Mun trebalo da u petak 7. novembra u SB UN podnese izveštaj o primeni Rezolucije 1244, kada bi trebalo da se raspravlja i o rekonfiguraciji Unmika i misija EU na KiM.

– Mi smo izneli naša tri uslova – misija EU mora da bude pod okriljem SB UN, da bude statusno neutralna i da ne sprovodi plan Martija Ahtisarija. Priče da je statusna neutralnost Euleksa neodrživa, obična su manipulacija, jer misija EU nije proizašla iz Ahtisarijevog plana. Za nju su glasale i države članice Unije koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost KiM – kaže Bogdanović.

Prema njegovim rečima, problem je zapravo kako „sprečiti da međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt stavi pod svoju kontrolu sve međunarodne misije u Pokrajini, čemu se Beograd protivi“. Upitan da li bi o eventualnom pristanku Beograda na razmeštanje Euleksa na KiM, čak sa „zelenim svetlom“ SB UN, trebalo da se izjasni i Skupština Srbije, Bogdanovićnapominje da je srpski parlament više puta do sada kroz različite rezolucije potvrdio da je za bilo kakvu promenu statusa ili nove rezolucije o KiM potrebna saglasnost SB UN. On napominje da Ministarstvo za KiM nije jedino koje o tome odlučuje i da se u ovom trenutku ne zna da li će se o Eulesku raspravljati u Skupštini Srbije.

– Zainterseovani smo za Euleks, ali za nas je od suštinske važnosti šest tačaka, jer želimo da u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN zaštitimo interese Srba na KiM i rešimo njihove svakodnevne probleme bezbednosti, pravnog vakuuma, zaštite kulturnih spomenika, saobraćaja, prometa robe…- napominje Bogdanović.

On tvrdi da su pregovori u toku i da Endrju Ledli nije, kako piše prištinska štampa na albanskom jeziku, posrednik UN u razgovorima Beograda i Prištine, nego predstavnik Unmika u pregovorima sa srpskim vlastima o šest tačaka. Bogdanovićkaže da mu nije poznato da je Vlada Kosova imala bilo kakve veze s tim pregovorima, a još manje da je odbijala bilo kakve predloge Beograda i UN.

Pozivajući se na neimenovane izvore, prištinski Ekspres piše da je „vrlo verovatno da će se Ledli u Njujork vratiti praznih ruku“, jer su kosovski zvaničnici na sastanku, održanom prošle subote, odbacili treću verziju ponuđenih rešenja za šest tačaka predloženih u pismu Ban Ki Muna. List navodi da Ledli „nije uspeo da postigne saglasnost dve strane o funkcionisanju pravosuđa, policije i carine u srpskim sredinama na Kosovu“. Priština je kategorična da ne može da prihvati delimično raspoređivanje Euleksa na teritoriji Kosova, rekla je „ne“ opcijama koje nudi Beograd, ali nije odbacila mogućnost budućeg dijaloga, tvrde prištinski mediji. Dnevnil Zeri ocenjuje da će Beograd „nastojati da dobije što više ustupaka od Zapada u zamenu za pristanak na raspoređivanje Euleksa“.

Prema najavama beogradskih medija, „narednih dana očekuju se intenzivni razgovori izmedu Brisela, Njujorka, Beograda i Prištine o reformi međunarodnog prisustva KiM, od kojih će zavisiti mnogo toga u vezi sa predstojećom sednicom SB UN“. Očekuje se da će na toj sednici Beograd predstavljati predsednik Srbije i šef srpske diplomatije Boris Tadići Vuk Jeremić, a Prištinu ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni. Tokom novembra SB UN predsedava Kostarika koja je jednostrano proglašenu nezvisnost KiM priznala krajem aprila.

 

KOŠTUNICA: Nepoverenje Vladi zbog misije EU

– Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica najavio je juče da će u Skupštini Srbije pokrenuti razgovore opozicionih stranaka kako bi hitno zatražile raspravu o nepoverenju Vladi Srbije zbog najave raspoređivanje Euleksa na Kosovu. „Aktuelna vlast većviše od četiri meseca odbija da stavi raspravu o Kosovu na dnevni red Skupštine Srbije, a istovremeno tajno i iza leđa Skupštine pregovara o priznavanju Euleksa za sprovođenje nezavisnosti Kosova“, tvrdi Koštunice u izjavi dostavljenoj Beti. Koštunica smatra da će debata o nepoverenju vladi „biti prilika i da se raspravi da li Euleks radi na sprovođenju ustava nezavisne države Kosovo ili ne“.

 

Shefer i Miliband u Prištini

Prema najavama medija, Prištinu bi danas trebalo da poseti generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer, koji bi trebalo da razgovara s komandantom Kfora generalon Đuzepeom Emiliom Gajem, kosovskim zvaničnicima, predstavnicima manjinskih zajednica, kao i sa međunarodnim predstavnicima. Za sredu najavljen je dolazak ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Miliband koji će se, kako navodi Zeri, sresti s predstavncima lokalnih i međunarodnih instuticija, da bi se obavestio o događajima posle jednostranog proglasenja nezavisnosti, procesu priznavanja, rekonfiguraciji Unmika i razmestanju EU misije na Kosovu. Iz Britanske kancelarije u Prištini saopšteno je da će dana znati svi detalji Milibandove „posete Kosovu i Srbiji tokom ove nedelje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari