Smanjuju budžet manjinama za 20 odsto 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Dva meseca pred kraj budžetske godine svim nacionalnim savetima nacionalnih manjina u Srbiji stiglo je obaveštenje da će finansijska sredstva za njihov rad za 2020. godinu biti umanjena za 20 odsto.

Takođe i da se dalja isplata sredstava privremeno obustavlja do usvajanja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za 2020. godinu, saopštio je u svom reagovanju Nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine.

– Da li se uopšte može poverovati da će budžet Republike Srbije osetiti ikakvu promenu ako se rad nacionalnih saveta nacionalnih manjina umanjenjem za 20 odsto do kraja obezvredi? Za 908.297 pripadnika nacionalnih manjina Srbija izdvaja nekih 2 miliona evra dok hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji pripadne tek 109.970 evra.

Umesto jačanja institucija radi osnaživanja zajedničkog pravca ka ravnopravnoj, velikoj porodici Evropske Unije, nakon prijema obaveštenja o umanjenju sredstava, vi imate još dva meseca da se snađete kako i ove godine ostati na nuli – navodi Jasna Vojnić, predsednica Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine.

Ona je podsetila da Srbija izdvaja tek 0,02 odsto iz budžeta za delovanje 22 krovne institucije nacionalnih manjina.

Ako objašnjava, budžet Republike Srbije za 2020. godinu iznosi 11,3 milijardi evra, odnosno 15 milijardi evra što je rebalansom u novembru povećano a da se za delovanje manjinskih organizacija, koje predstavljaju jednu osminu odnosno 12,6 odsto građana Republike Srbije izdvaja tek 2,1 milion evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari