Stefan Jovanović: Vlast na mala vrata uvodi zabranu političkih stranaka 1Foto: Narodna stranka

Generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas da vlast izmenama Zakona o političkim strankama pokušava da na mala vrata uvede zabranu stranaka tako što bi, pored Ustavnog suda, odluku o prestanku rada političke stranke donosila i izvršna vlast, odnosno Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

„Ovakvo rešenje ostavlja širok prostor za zloupotrebu. Neko iz izvršne vlasti bi tumačio da li politička stranka obavlja svoje aktivnosti u skladu sa zakonom, programom i statutom, navodi se u saopštenju Narodne stranke.

To je vrlo restriktivna mera i takvo tumačenje može da daje jedino Ustavni sud, a ne niko iz izvršne vlasti“, rekao je Jovanović u javnoj raspravi o izmenama i dopunama Zakona o političkim strankama.

„Mera kojom izvršna vlast odlučuje o brisanju stranke iz registra mogla bi da bude veoma široko tumačena, pogotovo u našem društvu, i mogla bi da bude sredstvo u borbi protiv političkih neistomišljenika“, rekao je Jovanović.

Jovanović je, povodom predloga da se stranka briše iz registra ako ne učestvuje u dva izborna ciklusa, koji podrazumevaju period od osam godina, upitao šta će se dogoditi ako stranka bojkotuje izbore jer nisu ispunjeni uslovi za fer i demokratske izbore.

„Šta će se dogoditi i ako politička stranka u dva izborna ciklusa učestvuje kao grupa građana, da li to znači da ona uopšte nije učestvovala na izborima?

Da li je cilj ove norme bio i smanjivanje broja stranaka kako bi iz registra bile izbrisane neaktivne partije? Ako jeste, onda se to ne radi na ovaj način“, naveo je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari