Stojanović: Vulin stvara lošu atmosferu 1

Uskrćivanje dobrodošlice Aleksandru Vulinu nije dobronameran potez, ali je očigledno Hrvatskoj dosta toga da se on iznova pojavljuje kao neko ko ka njima šalje veoma neprijatne i oštre reči, ocena je politikologa iz Beograda, Bobana Stojanovića, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vulin je za personu non grata u Hrvatskoj proglašen notom tamošnjeg Ministarstva spoljnih poslova upućenoj Ambasadi Srbije u Zagrebu.

U tekstu je izneta osuda izjave ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina u kojoj tvrdi da o „njegovom dolasku u Republiku Hrvatsku može odlučiti vrhovni komandant Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu da odluče hrvatski ministri.“

Podsećajući na incident sa haškim osuđenikom i predsednikom Srpske radikalne stranke Vojislavom Šešeljom pre nekoliko dana, nakon kojeg je hrvatska delegacija napustila Srbiju, hrvatsko ministarstvo je navelo da takve izjave ministra odbrane Aleksandra Vulina predstavljaju dodatnu provokaciju „koja sigurno ne pridonosi razvoju dobrosusedskih odnosa i punog medusobnog uvažavanja“.

„Negde je očekivano da takve reči stižu od Aleksandra Vulina zato što on, očigledno, nije ministar nekog portfelja u vladi Srbije, vec je ministar za stvaranje loše atmosfere u odnosima sa Hrvatskom“, rekao je Stojanović Radio Slobodna Evropa i dodao da Vulin postaje neko čije reči predstavljaju „nezvaničan stav“ vlasti u Srbiji.

„To je ono što u stvari, verovatno, ljudi koji donose odluke u Srbiji misle, ali ne žele da kažu. Tu pre svega mislim na predsednika Aleksandra Vučića koji je uvek na mirnom tonu, na regionalnoj saradnji i građenju dobrih odnosa, medutim ocigledno je da Vulin služi da govori sve ono što u stvari naše vlasti misle“, izjavio je Stojanović.

„Da Vulin nema podršku za to, definitivno bi odavno bio smenjen, jer on nije osoba koja ima bilo kakav politički uticaj u Srbiji. Njegova stranka (Pokret socijalista) je potpuno minorna i bez ikakvih ozbiljnijih procenata podrške medu biračima i bio bi smenjen u svakom trenutku da za to što govori i što je radio svih ovih godina u nazad, nema podršku“, ocenio je Stojanović.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u Jasenovcu, nakon komemoracije za žrtve tog logora, da Hrvatska želi da smanji tenzije i otvori prostor za dijalog sa Srbijom, ali da srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin nije osoba koja svojim izjavama doprinosi tome.

„Stoga je poruka koju smo juče poslali znak stava i odlučnosti Hrvatske da nećemo tolerisati takve poteze“, rekao je Plenković, podseća radio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari