Političke stranke koje nisu predale izveštaje o finansiranju kampanje za izbore u Odžacima neće biti kažnjene, a Agencija za borbu protiv korupcije nema ovlašćenja da u potpunosti prokontroliše dobijene izveštaje.

Apsurd je očekivati da u zemlji gde sve počiva na partijama i centrima moći koji stoje iza njih, one imaju političku volju da ukinu sistem na kojem počivaju, ističe za Danas predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać, povodom činjenice da je većina stranaka prekršila Zakon o finansiranju političkih partija time što nisu predale izveštaje o dobijenom i utrošenom novcu za kampanju na vanrednim lokalnim izborima u opštini Odžaci.

Sedam stranaka i koalicija, od ukupno njih deset, nije dostavilo finansijske izveštaje za kampanju na izborima u Odžacima. Da li je to politička neodgovornost ili bezobrazluk?

– Ako neko ne poštuje zakon mora se videti zašto je to tako. U Srbiji ili institucije ne rade kako zakon nalaže, ili rade pod određenim pritiscima. Često imamo situaciju da neko prekrši zakon, a protiv njega se ne pokrene nikakav postupak. Institucije često nemaju ovlašćenja jasno utemeljena u zakonu, tako da ne mogu da reaguju kako treba. Onda, s jedne strane, vidimo da neko ne poštuje pravila, a s druge nemoć institucija da nešto preduzmu. U Zakonu o finansiranju političkih partija i u radu Agencije za borbu protiv korupcije vidimo da nedostaju jasna ovlašćenja za kontrolisanje tokova novca. Nije samo stvar u tome da stranke predaju izveštaje.

SRS i SNS su navele da nisu dobile niti potrošile ni dinara za kampanju, dok je DS naveo da je potrošio samo 12.090 dinara. Koliko vam ovi podaci deluju realno?

– Ti podaci govore o tome da nema kontrole. Oni mogu to da kažu zato što znaju da kontrole neće biti. Potrebno je da se promeni Zakon o finansiranju stranaka, da se jednoj instituciji daju jasna i dobra ovlašćenja, uz pomoć kojih će ona moći da kontroliše sve novčane tokove.

Koliko će Agencija biti u stanju da u potpunosti prokontroliše izveštaje?

– Agencija nije u mogućnosti, jer nema tu vrstu ovlašćenja. U zakonu o Agenciji piše da će ona imati izveštaje koje će predati političke stranke. To je situacija koju smo imali i ranije. Stranke su skupštinskom Odboru za finansije dostavljale izveštaje, a sada se ta fioka iz Odbora premestila u Agenciju. Ali, ključna je Državna revizorska institucija, koja ima ovlašćenja za kontrolu tih izveštaja. Stvar je u tome da se DRI omogući da radi svoj posao. Trebalo bi da imamo dobru državnu reviziju, s dovoljno dobrih i stručnih revizora, koji bi mogli da pokriju svoju nadležnost.

Mislite li da će stranke koje nisu predale izveštaje biti kažnjene ili snositi odgovornost?

– Mislim da neće, jer naš politički sistem počiva na tome da političke stranke mogu da budu iznad zakona, i ne samo one nego i oni koji stoje iza njih. Institucije nemaju svoju samostalnost, nezavisnost i uslove za rad. Ne može se očekivati od institucije koja nema osnovne resurse i uslove za rad ili koja se popunjava poslušnim partijskim kadrom, da ozbiljno i odgovorno radi. Ono što Vlada radi sa DRI je urušavanje institucija. Oni to ne rade slučajno. Izvršna vlast, odnosno stranke koje čine Vladu, pokušavaju da zadrže sistem u kojem je samo izvršna vlast – vlast, a sve drugo su njeni servisi.

Koliko su centrale stranaka odgovorne za ponašanje lokalnih odbora koji nisu predali izveštaje o finansiranju?

– Stranke u Srbiji su liderske i centralističke. U lokalnim odborima, nažalost, nema nikakve autonomije. O svemu odlučuju vrhovi partija. Većina članova stranaka zaista i ne zna kako se finansira njihova partija, niti to sme da pita svog šefa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari