Tači: Niko neće dobiti sto odsto u dijalogu 1Foto: www.wikipedia.org

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da predstojeći proces dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije neće biti ni malo lak i da niko neće dobiti 100 odsto, navodeći će Kosovo sačuvati teritorijalni integritet i suverenitet.

Kraj dijaloga omogućiće „priznanje Kosova od strane Srbije i članstvo u UN“, rekao je Tači novinarima u Sofiji posle sastanka sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, uoči samita EU – zapadni Balkan, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Tači je dodao da je na inicijativu Federike Mogerini održan zajednički sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na kojem je bilo reči o mogućnostima za konkretne i konstruktivne korake u predstojećem procesu dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije radi izgradnje dobrosusedskih odnosa.

„Složili smo se da konačna faza dijaloga počne u bliskoj budućnosti uz posredstvo Mogerini i uz poršku SAD i svih država koje žele da pomognu“, rekao je Tači.

Prema njegovim rečima, proces neće biti ni malo lak ni za Kosovo ni za Srbiju.

„Svesni smo da niko neće dobiti 100 odsto. Ali ono što je sigurno jeste da će i Kosovo i Srbija postizanjem ovog zakonski obavezujućeg sporazuma biti deo evropske porodice“, rekao je Tači.

On je kazao da će teritorijalni integritet i suverenitet Kosova biti sačuvani i da će raditi maksimalno u evropskom duhu i u uskoj saradnji sa međunarodnim partnerima kako bi se proces uspešno okončao, u skladu sa interesima građana Kosova i međunarodnih partnera.

Tači je kazao da je, takoreći, siguran da će se proces završiti „win-win situacijom“, odnosno da će i Kosovo i Srbija imati konkretnu evropsku budućnost nakon sprovođenja tog sporazuma i da se neće ugroziti ni jedna ni druga država, već da će se pronaći modaliteti dobrosusedske saradnje na osnovu evropskih principa i standarda i afirmativnije pozicije za kosovske Srbe.

On je kazao da ovaj trenutak treba dobro iskoristiti, jer se ne dešava često da svetski centri vrate pažnju na Kosovo i Balkan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari