Tači pozvao na političko jedinstvo u dijalogu s Beogradom 1Hašim Tači Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Kosova Hašim Tači je posle ocene Ustavnog suda o neustavnosti Zakona o pregovaračkom timu pozvao na političko jedinstvo u dijalogu s Beogradom, a jedan od kopredsedavajućih tima Špend Ahmeti podneo je ostavku, prenose danas mediji na Kosovu.

Tači je naveo da „u skladu sa Ustavom i političkom voljom, lideri institucija, politički lideri svih subjekata, treba da se ujedine u procesu dijaloga kako bi postigli mirovni sporazum“, koji „otvara perspektivu integracije Kosova i okončava izolaciju i stagnaciju“, preneo je RTK.

„Kosovo, nezavisna i integrisana zemlja u EU, NATO i UN, u miru i dobrosusedskim odnosima, naša je dužnost prema novim generacijama, koje ne bi trebalo da rastu s međuetničkom mržnjom i sa mnogo toga što smo imali“, napisao je Tači na fejsbuku.

Dve opozicione stranke, Demokratski savez Kosova (DSK) i Samoopredeljenje, koje su i pokrenule inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o pregovaračkom timu, smatraju da nakon takve odluke Ustavnog suda „cela vlada treba da podnese ostavku“, preneo je portal Kossev pisanje Kohe.

Šef poslaničke grupe DSK Avdulah Hoti rekao je za RTV Dukađini da je odluka suda pokazala da je Zakon o dijalogu neustavan i pojasnila ko je odgovoran za predvođenje dijaloga.

„Dijalog treba da vodi samo legitimna vlada“, rekao je Hoti. Potpredsednik Demokratske partije Kosova (DPK) i zamenik premijera Enver Hodžaj rekao je da je njegova stranka od početka govorila da smatra da Kosovo ima ustavne institucije nadležne za ovo pitanje, ali da razumeju da je politički konsenzus nepohodan, dodavši da će DSK poštovati odluku Ustavnog suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari