Tači: Samit potvrdio evropsku perspektivu regiona 1Foto: www.president-ksgov.net

Predsednik Kosova Hašim Tači je na konferenciji za novinare govorio o Samitu EU- Zapadni Balkan koji je održan u Sofiji. Na konferenciji je takođe bilo reči o finalnoj fazi dijaloga Beograda i Prištine i statusu Kosova, piše RTK2.

Na početku konferencije predsednik Tači zahvalio se bugarskom premijeru Bojku Borisovu na organizaciji Samita u Sofiji, koji je za Kosovo, kako je istakao, imao poseban značaj. Samit je potvrdio evropsku perspektivu svih zemalja u regionu, ocenio je Tači.

“I u svom govoru jasno sam istakao dostignuća Kosova i institucija na svim nivoima. Mi gradimo novu državu sa evropskim standardima. Takođe sam naglasio da je Kosovo ispunilo svih 95 uslova za viznu liberalizaciju. Očekujem da će u junu EU usvojiti Deklaraciju koja će odrediti vremenski period od kada će građani Kosova moći slobodno da se kreću“, rekao je Tači.

Predsednik Kosova se na marginama Samita u Sofiji susreo i razgovarao sa mnogim liderima zemalja, među kojima uz posredstvo visoke predstavnice EU Federike Mogerini, i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, navodi RTK2.

“Ponovljena je posvećenost da se započene sa pripremama za konačnu fazu dijlaoga između Kosova i Srbije. Obe strane odlučne su u postizanju konačnog mira i stabilnosti  naših država i naroda, ali i regiona“, rekao je predsednik Kosova.

Na naše pitanje da li očekuje da će do kraja godine doći do konačnog rešenja statusa Kosova, Tači odgovara da je optimista, ali da to neće biti nimalo lak proces.

“Mi smo lideri i treba da preuzmemo odgovornosti koje nam pripadaju. Treba da mislimo o budućim generacijama i zauvek rešimo zakomplikovan odnos Kosova i Srbije. Ne bi bilo korektno da govorim o tome da li je pitanje nedelja ili meseci kada će doći do konačnog zaključivanja sporazuma, ali sam optimista. To će biti izuzetno težak proces, pun komplikacija, može doći i do nečega što je nepoznato, ali ne verujem da će biti iznenađenja“, zaključio je Tači.

Samit EU – Zapadni Balkan, na kojem je učestvovala i delegacija Kosova završen je juče u Sofiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari