Tači: Sledeće nedelje preduzeću konačne ustavne korake za formiranje nove Vlade 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednik Kosova Hašim Tači je danas objavio da će sledeće nedelje preduzeti „konačne ustavne korake“ koji bi omogućili formiranje nove Vlade Kosova.

„Sa punim legitimitetom Parlamenta i sposobnom da se bori protiv COVID-19 i služi narodu“, napisao je Tači na tviteru.

On je dodao da taksa i reciprocitet treba da se ukinu a kako bi se „ojačala podrška SAD i EU Kosovu”.

Na poruku Tačija je reagovao specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Kosova i Srbije, ambasador Ričard Grenel.

“Kada takse/recipročne mere budu ukinuti, tada će ozbiljno početi dijalog. Razgovarao sam sa liderima Srbije i Kosova, kako bih im stavio do znanja da moraju početi da grade poverenje danas, u pripremama – i oni su se obavezali da će to uraditi”, napisao je Grenel na svom Tviter nalogu, objavljujući istovremeno i današnju izjavu Tačija.

Kosovski predsednik je nakon izglasavanja nepoverenja vladi Aljbina Kurtija četiri puta od njega zatražio da kao pobednička partija dostavi ime kandidata za sastav nove Vlade, međutim do sada nije dobio ime mandatara, iako je u korespondenciji sa predsednikom rekao da se ustručavaju i ne odbijaju da dostave ime novom mandatara, istovremeno ističući da, prema Ustavu i dosadašnjoj praksi, nakon izglasavanja nepoverenja vladi treba ići na nove izbore nakon okončanja situacije sa pandemijom sa COVID 19.

Među pravnim stručnjacima na Kosovu ima različitih i protivrečnih ocena o daljim koracima i ovlašćenjima predsednika u situaciji u kojoj se nalazi Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari