Tim Džuda: EU je ozbiljno uzdrmana 1Federika Mogerini Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Poruka odlazeće šefice diplomatije Evropske unije Federike Mogerini da je „uvođenje Zapadnog Balkana u EU“ preduslov za sprečavanje rata na našem kontinentu predstavlja „kliše“, ali je istinita, ocenjuje za Danas britanski novinar i stručnjak za Balkan Tim DŽuda.

Prema DŽudinom mišljenju, blokiranje početka pregovora o pristupanju Uniji za Severnu Makedoniju i Albaniju je „sramno“.

– Neodobravanje početka pregovora potpuno podriva kredibilitet Unije, ali Mogerini je u pravu kada tvrdi da se članstvom Zapadnog Balkana može sprečiti rat. EU je najveći mirovni projekat koji je Evropa ikada imala, ali trpi napade spolja, a na unutrašnjem planu je uzdrmana nedostatkom liderskih sposobnosti, smatra naš sagovornik.

Igor Novaković, istraživač ISAC fonda, ocenjuje za naš list da je prenaglašeno da se koristi termin „rat“, ali da je Mogerini „želela da istakne ozbiljnost situacije u kontekstu trenutnog stava Francuske o proširenju i rastućeg uticaja trećih država na Zapadnom Balkanu“.

– Politika proširenja je, svakako, jedna od najznačajnijih spoljnopolitičkih poluga EU i bez toga uticaj Unije na praktično kreiranje politika, kao i transformaciju društava može da opadne, što mogu da iskoriste i već koriste neke treće države, smatra Novaković.

Federika Mogerini je u prekjučerašnjem govoru o „ulozi EU kao globalnog igrača“ na Univerzitetu Oksford naglasila i da će „Evropa biti jaka globalna sila, samo ukoliko završi posao na stabilizaciji sopstvenog kontinenta i ako se postara da više nikada ne izbije rat u Evropi“.

– Proteklih godina ostvareni su značajni koraci, počev od sporazuma između Grčke i Severne Makedonije, a važan napredak je i pored teških prepreka, postignut u dijalogu Beograda i Prištine…. Svih šest partnera u ovom regionu sproveli su važne reforme… Lideri i građani na Zapadnom Balkanu postali su svesni značaja međusobne saradnje… Da bi konsolidovali napredak na Balkanu sada je vreme da otvorimo pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Nadam se da će naši lideri doneti pravu odluku u narednim danima, konstatovala je ona. Mogerini upravo okončava mandat na mestu šefice diplomatije EU, novi saziv Evropske komisije trebalo bi u novembru da stupi na dužnost. NJen naslednik je podsetimo Španac Žosep Borelj.

Bivši predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej je istog dana na konferenciji u Beogradu izrazio isti stav. Kako je istakao, „najveća garancija za trajni mir na Balkanu jeste da sve države postanu članice Unije“.

– EU je najbolja garancija za dugotrajan mir na Balkanu, to je san mnogih, to je dugoročna perspektiva, poručio je Van Rompej na konferenciji, na kojoj je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Diplomatski izvori Danasa nezvanično navode da su poruke Mogerini i Van Rompej ohrabrujuće, ali da je reč o „odlazećim i bivšim zvaničnicima“.

„Minimalne su šanse za proširenje Unije u bilo kakvom kraćem roku, pre svega zbog stava Francuske, jedne od najuticajnijih članica, da je najpre potrebno konsolidovati taj blok, a to će potrajati. Francuski predsednik Emanuel Makron je u u septembru izjavio da želi da se EU angažuje na Zapadnom Balkanu kako bi se blokirao uticaj Rusije i Turske, ali je izbegao da na bilo koji način pomene proširenje“, kažu naši sagovornici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari