Tončev: EU za Srbiju nema alternativu 1

„Ne postoji nikakva alternativa za Srbiju i jedini put kojim ova država ide je Evropska unija“, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Ivica Tončev, državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije (MSP).

Dodaje da je to jasna politika rukovodstva Srbije, Vlade i MSP-a, te da nema izbora EU ili Rusija.

„Sa Rusijom imamo dobre, bratske i prijateljske odnose i oni će ostati takvi“, rekao je Tončev, bliski saradnik srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića.

Odnosi Srbije i Rusije, te pitanje srpskih evrointegracija, još jednom je aktuelizovano iz vrha vlasti u Moskvi, tokom posete Vjačeslav Volodina, predsednika Državne dume Rusije, 3. juna.

On je u obraćanju narodnim poslanicima u Skupštini Srbije kazao da Rusija smatra da odsustvo reakcije iz Brisela na prošlonedeljnu akciju kosovske policije u opštinama na severu Kosova, većinski naseljenim srpskim stanovništvom, pokazuje da “Evropska unija nije sposobna da bude posrednik u dijalogu Beograda i Prištine”.

“Verujem da Srbija nije na takozvanom dugom štapu, već da je svakim danom sve bliža Evropskoj uniji, i da će u narednih pet ili šest godina ući u EU”, kaže Ivica Tončev, koji je i član Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS), članice vladajuće koalicije čiju okosnicu čini Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića.

Državni sekretar Ivica Tončev zaključuje da je Srbija bliže EU nego što se misli.

„Primedbe Evropske unije postoje da bi se otklanjale. Naravno da će Srbija otkloniti greške na koje EU ukazuje. To je sve dug proces i da je ulazak u EU lak onda ne bi trajao 10, 15 ili 20 godina“, navodi Tončev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari