Trajković: Vučić je znao za hapšenje i širio paniku 1Rada Trajković Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Na spisku za hapšenje zbog organizovanog kriminala, trgovine drogom, oružjem, ljudima, nalazi se oko sedamdeset osoba, od kojih su dvadesetak Srbi a pedesetak su Albanci.

Svi su pripadnici policije Kosova. Oni su na spisku za hapšenje, jer se identifikuju kao policajci koji su radili u službi kriminala. Sama intervencija hapšenja na severu Kosova, međutim, bila je nasilna i kao da je inspirisana etničkom netrpeljivošću. S obzirom na to da je ovu akciju ROSA, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, uveliko najavljivao, njegov nastup sada, kada se sve to dogodilo, ali i ranije, deluje i delovao je vrlo destabilizujuće na Srbe – ocenjuje za Danas Rada Trajković, političarka sa Kosova.

Prema rečima naše sagovornice, akcija hapšenja policajaca koji se sumnjiče da su bili deo organizovane kriminalne grupe, urađena je u dogovoru i usaglašena sa međunarodnom zajednicom.

– Aleksandar Vučić, umesto da smiruje situaciju, pripremi tamošnje stanovništvo, na ovu akciju, ili pozove ljude da se sami predaju, on, iako je znao sve vreme da će se ovo dogoditi, i dalje, svojim izjavama, izaziva paniku – kaže Trajković. Ona dalje objašnjava da je reč o jednoj od najkritičnijih zona, kada je reč o bezbednosti, odnosno području gde su svi sarađivali u različitim kriminalnim aktivnostima. Takođe, ponavlja sagovornica Danasa, ova akcija, bez odobrenja i istraga koje je i međunarodna zajednica sprovodila, ne bi bila sprovedena.

– Vučić je sve to znao… Zbog toga se njegova odgovornost ogleda u tome što nije sam upozorio tamošnje stanovništvo i što dozvoljava da oni sada budu u panici. A reč je o ljudima koji su dosta propatili u prethodnim decenijama. Zašto ih Vučić ne štiti, zašto ih nije na bilo koji način obavestio o čemu je reč… – ističe Trajković.

Ona napominje da se ne može sa sigurnošću tvrditi o tome zbog čega je izabran baš ovaj trenutak za akciju hapšenja srpskih i kosovskih policajaca.

– Može biti da je međunarodna zajednica odlučila da akcija bude sada sprovedena kako bi se obračunala sa strujama unutar kosovskih vlasti, odnosno moćnika protiv kojih se uveliko pripremaju optužnice, ne samo za organizovani kriminal već i ratne zločine. Takođe, može biti da se neko unutar kosovskih vlasti na ovaj način priprema za politički obračun sa neistomišljenicima u borbi za prevlast… Međutim, to su sve nagađanja, u domenu teorija zavera – zaključuje Rada Trajković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari