U Pekingu Kosovo u drugom planu 1Foto: EPA-EFE/ LINTAO ZHANG POOL

U međunarodnim odnosima, kada razgovaraju političari, politika i ekonomija idu ruku pod ruku, ali to nije tako kada razgovaraju ekonomisti.

To kaže za Danas ekonomista i poslanik Pokreta centra Aleksandar Stevanović, komentarišući politički aspekt posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini, odnosno upitan da li je ekonomski uticaj istovremeno i politički ili obrnuto.

Vučić se tokom posete sastao sa predsednikom i premijerom Kine a najviše se razgovaralo o ekonomskoj saradnji dve zemlje, dok su politička pitanja, poput rešavanja pitanja Kosova, čini se, bila zapostavljena bar prema informacijama do kojih su dolazili mediji. Prema medijskim izveštajima u susretima je potvrđena međusobna podrška na političkom planu i večno prijateljstvo. „Kina očekuje da i ubuduće vidi nezavisnu, samostalnu i jaku Srbiju, poručio je u Tjenđinu Vučić, nakon susreta sa premijerom Kine Li Kećangom. On je dodao da u razgovoru sa premijerom Kine Lijem izraženo jednoglasje i međusobna podrška o svim političkim pitanjima.

Kina inače važi za zemlju koja „čuva“ interese Srbije u vezi sa Kosovom u Ujedinjenim nacijama, a prema izjavama srpskih zvaničnika politički odnosi dve zemlje su na istorijskom vrhuncu. Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang govori da je Kosovo za Peking Srbija i da će tako i ostati. Prema njegovim rečima, Kina podržava isključivo kompromisno rešenje i podržava svaki dogovor koji postignu Beograd i Priština uz poštovanje međunarodnog prava i u okviru rezolucije Ujedinjenih nacija pod šifrom 1244.

I Stevanović, ali i profesor Teokaris Grigoriadis sa Instituta za istočnu Evropu u Berlinu, koji je govorio za Dojče vele, slažu se da Kina preko ekonomije „osvaja“ tržišta EU, preko zemalja koje još nisu članice, ali imaju perspektivu da uđu u EU.

– Kina ima jasan političku strategiju zauzimanja teritorije evropske privrede putem zemalja koje nisu članice Unije, a uz to je i rada da nama izađe u susret, što mi koristimo koliko možemo. Evropa će imati odgovor na to – kaže Stevanović. Na pitanje šta se dešava kada Srbije uđe u EU, on odgovara da se ne sme gubiti iz vida da su Kinezi vlasnici mnogih biznisa u Uniji.

Profesor Grigoriadis za Dojče vele navodi da bi prisustvo Kine potencijalno moglo da bude problematično za evropske integracije Srbije i drugih balkanskih zemalja koje nisu u EU. Kina, prema njegovim rečima, može biti u poziciji da diktira pravila i razvoj tržišta na način na koji ne može u zemljama koje su već deo EU.

– Ako hoćete kompletnu sliku, ovo je vrlo lagodan način za kineski biznis da uđe i nadmeće se sa glavnim evropskim ekonomijama poput Nemačke i Francuske – dodaje on.

On objašnjava i matricu po kojoj se vezanost zemalja za Kinu postiže, a to je da kineska banka daje kredit za infrastrukturne poduhvate, kineske firme dobiju posao, kineski radnici dođu donoseći kinesku hranu. A na pitanje da li su balkanske države u opasnosti da se prezaduže kod Kine, on kaže da bi to mogao biti jedan od ciljeva spoljne ekonomske politike Kine, da veže balkanske budžete za Kinu u trenutku njihovog pristupa EU kako bi Peking indirektno postao ključni igrač u pitanju evropskih integracija posebno bivših jugoslovenskih republika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari