Ukinut pritvor Tomoru Morini 1Ilustracija Foto: Freeimages

Severnomakedonske vlasti pustile su danas iz pritvora bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Tomora Morinu iz pritvora u Skoplju.

Članovi njegove porodice viđeni su kako ga vode iz pritvora, javlja Slobodna Evropa, a jedan od njih je izjavio da je ‘pravda pobedila’.

Srbija je od vlasti Severne Makedonije tražila izručenje Tomora Morine po poternici Interpola, a pod optužbom da je počinio zločine kao komandant OVK tokom rata na Kosovu.

Ranije danas Vrhovni sud u Skoplju je doneo odluku da Severna Makedonija neće isporučiti Srbiji Morinu, jer nisu ispunjeni svi zakonski uslovi za ekstradiciju.

„Vrhovni sud informiše javnost da je potvrdio odluku Krivičnog saveta u Osnovnom krivičnom sudu u Skoplju, koji je odlučio da nisu ispunjene sve zakonske pretpostavke za ekstradiciju lica T.M., državljanina Velike Britanije i Republike Kosova“, saopštio je danas Vrhovni sud u Skoplju.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocenio je ranije danas da je Severna Makedonija odlukom da ne postoje uslovi zа izručenje Tomorа Morine Srbiji „pogаzila suštinu međunаrodnog prаvа i duboko povredila sećаnje nа sve nevine žrtve koje su strаdаle od osumnjičenog Morine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari