Izbori novog rukovodstva DS zakazani za 4. jul 1Foto:FoNet

Demokratska stranka izabrala je 20 novih članova Glavnog odbora i zakazala izbornu skupštinu stranke za 4. jul kada će se birati novo rukovodstvo, kako je odlučeno na današnjoj sednici GO DS održanoj u Dorćol platz-u. 

Predsednik DS Zoran Lutovac podneo je članovima stranke izveštaj koji sadrži osvrt na unutarstranačke izbore, ocenu društvenog trenutka, očekivanja od dijaloga vlasti i opozicije pod pokroviteljstvom EP.

Izveštaj Lutovca, usvojen je sa jednim glasom protiv, saznaje Danasonline. Na predloženi datum održavanja izborne skupštine DS je 4. jul, pojedini članovi GO imali su primedbe. Dušan Dinčić izabran je za predsednika Organizacionog odbora za održavanje skupštine.

„Mnogi od vas ovde ste mogli biti Trivanke, Čomićke…. ali niste“, rekao je između ostalog u svom govoru Lutovac.

U njegovom izveštaju pominju se dosad održani unutarstranački izbori, zatim ocena društvenog trenutka i zaključak da je Demokratska stranka sve učinila na objedinjavanju opozicionih snaga.

Izabrano je i 20 novin članova Glavnog odbora, među njima i Maja Vukadinović, koja će ubuduće voditi Resor za kulturu. Rečeno je i da će biti obnovljen list Demokratija, nekadašnje partijsko glasilo.

„Srbija je na evropskom putu, ali ide u rikverc“, izjavio je Lutovac.

„Samo ujedinjeni možemo da se izborimo sa režimom ogrezlim u korupciju“, rekao je Lutovac, uz konstataciju da je cilj Demokratske stranke uređena demokratska država, sa društvom socijalne pravde i solidarnosti i stalnom borbom protiv kriminala.

Povodom trenutne društvene i političke situacije u zemlji, Lutovac je istakao da su demokrate „učinile sve na objedinjavanju napora, energije i snaga“.

Najviše reči bilo je o očekivanjima od međustranačkog dijaloga gde će se DS zalagati za slobodno izjašnjavanje na izborima, sprečavanje zloupotrebe javnih resursa, oslobađanje medija kao i uspostavljanje stručnih tela za praćenje izbornih aktivnosti. Istaknuto je da je DS odlučan u pogledu tema i cilja dijaloga dok će se fleksibilnost pokazivati samo oko formata i dinamike dijaloga.

Lutovac je rekao da DS ne očekuje da evroparlamentarci zastupaju interese opozicije već „evropske vrednosti“ ali i da se „drže argumenata iz izveštaja Evropske komisije o Srbiji“.

„Ne tražimo ustupke već prava i slobode za građane. Ako toga ne bude, građani imaju prava na građansku neposlušnost“, rekao je Lutovac.

Na dnevnom redu sednice, osim sazivanja radne i izborne skupštine DS koja je zakazana za 4. jul, bila je i odluka o verifikaciji sporazuma o prijemu grupe građana „Sigurno napred – Saša Paunović“ u Demokratsku stranku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari