Vitale: Saradnja NATO i Srbije mnogo jača nego što građani vide 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu brigadni general Tomazo Vitale izjavio je da je saradnja tog saveza i Srbije mnogo jača i razvijenija nego što građani u Srbiji vide.

„Jedan od razloga za to je i velika količina dezinformacija, protiv kojih se borimo činjenicama i našim zajedničkim vrednostima, transparentnim pristupom i konkretnim merama“, rekao je Vitale za list Blic.

On je podsetio da se ove godine navršava 15 godina od pridruživanja Srbije programu NATO-a Partnerstvo za mir.

Istakao je da NATO u potpunosti poštuje odluku Srbije da se ne učlani u taj savez, ali kako je dodao, NATO i Srbija i dalje mogu da sarađuju, i to je ono što rade.

„Naše partnerstvo je dobro razvijeno i odvija se u više domena: političkom, vojnom, naučnom. Do sada smo postigli značajne rezultate“, naveo je Vitale.

Prema njegovim rečima, praktična saradnja se dopunjuje političkim dijalogom na svim nivoima, što se moglo videti i kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u maju posetio Brisel.

„Ovo je suštinski element odnosa NATO-a i Srbije i ključni faktor za jačanje obostranog razumevanja i poverenja. Generalni sekretar Stoltenberg je pohvalio ličnu posvećenost predsednika Vučića partnerstvu Srbije s NATO-om i ponovo potvrdio dugoročnu posvećenost NATO-a jačanju stabilnosti širom Zapadnog Balkana, čemu takođe doprinosi Kfor“, istakao je Vitale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari