Vlada Kosova: Nema dodatnih pregovora o ZSO, zakonsku obavezu o formiranju ćemo ostvariti 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Vlada Kosova neće prihvatiti dodatne pregovore za uspostavljanje asocijacije opština sa srpskom većinom, ali će ispuniti zakonsku obavezu o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), saopšteno je danas iz kabineta premijera Kosova Avdulaha Hotija.

Kako javlja portal koha.net ovaj stav iznet je uoči sutrašnje posete Kosovu specijalnog izaslanika EU za region i dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka.

„Kosovo je zaključilo pregovarački proces o Zajednici srpskih opština otkako je o tome postignut sporazum. Shodno tome, Vlada Kosova neće prihvatiti vraćanje ove teme za pregovarački sto, već će poštovati obaveze iz postignutog sporazuma, koje su potom regulisane odlukom Ustavnog suda“, kaže se u odgovoru kancelarije premijera Kosova za koha.net.

Otvaranju pitanja o ZSO tokom pregovora u Briselu suprotstavile su se stranke vladajuće koalicije, ali i opozicije, kao i predsednik Kosova Hašim Tači.

Istovremeno su Lajčak i šef kancelarije EU na Kosovu Tomaš Sunjok, rekli da bi kosovska strana trebalo „da predloži modalitete ovog mehanizma“.

Uprkos odluci Ustavnog suda Kosova da je sporazum u 24 tačke u suprotnosti sa duhom Ustava, vlade premijera Ise Mustafe i Ramuša Haradinaja su nastavile da rade na izradi statuta ZSO.

Međutim rad na statutu je obustavila upravljačka grupa koju su činila četiri člana iz srpske zajednice, u trenutku kada je otvoreno pitanje razmene teritorija kao rezultat sporazuma dve zemlje.

Upravljačka grupa Vlade na čelu sa Haradinajem nije dostavila dokument koji je izradila u tesnoj saradnji sa Vladom Srbije.

Prema sporazumu o ZSO poslednju reč o statutu ima Ustavni sud Kosova koji treba da proceni da li je Statut u saglasnosti sa Ustavom Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari