Vlada Kosova usvojila nacrt budžeta za 2021. godinu 1Vlada Kosova Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Vlada Kosova usvojila je danas nacrt Zakona o budžetu Kosova za 2021. godinu kojim su planirani prihodi u iznosu od milijardu i 885,9 miliona evra, što je za 97,4 miliona evra više u odnosu na prošlu godinu, dok će budžetski rashodi iznositi dve milijarde 412,6 miliona evra, ili 207,6 miliona evra manje nego 2020. godine.

Na sednici vlade je rečeno da su pripremu i uskladjivanje budžeta za 2021. pratile otežana situacija sa pandemijom Kovida-19, ali i projekcije opštih budžetskih prihoda i rashoda.

Ova situacija, kako je saopšteno, otežala je prognozu kretanja i deficit u iznosu od 4,2 procenta bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji će biti pokriven izdavanjem hartija od vrednosti Trezora Kosova i spoljnim finansiranjem.

Nacrt budžeta, u skladu sa zakonom, biće danas dostavljen Skupštini Kosova na razmatranje i usvajanje.

Na današnjem sastanku Vlade usvojen je Nacrt zakona o ratifikaciji finansijskog sporazuma za IPA 2020 izmedju Kosova i Evropske unije.

Ratifikacijom ovog sporazuma, Kosovo će dobiti 90 miliona i 200 hiljada evra u vidu podrške razvojnim projektima u različitim oblastima.

Vlada je takodje usvojila odluku o izmeni i dopuni Zakonodavnog programa za 2020. godinu, koji su produženi rokovi za usvajanje 19 nacrta zakona, dok se programu dodaju 15 novih zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari