Vlast pokazuje pojačanu agresiju prema opoziciji 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Mislim da je šteta što predsednik nije iskoristio ovu vanrednu situaciju da uključi opoziciju u krizne štabove i da izgradi konsenzus i jedinstvo oko ove najvažnije bitke.

Deo objašnjenja sigurno leži u nečistoj savesti. Dok smo mi još 6. marta predlagali zabranu javnih okupljanja, on je 9. marta organizovao masovni skup u Valjevu, a pre toga prikupljanje potpisa za izbornu kampanju. Mi smo još 8. marta zahtevali uvođenje vanredne situacije, a država nas je poslušala i to u spornijoj formi tek nedelju dana kasnije. Gospodin Đilas i ja smo 12. marta pisali gradonačelniku Radojičiću da se zatvore sve škole, a on je to javno odbio sledećeg dana. Život i gospodin Vučić su ga demantovali već 16. marta, što pokazuje da je gradonačelnik bio nesvestan situacije u kojoj smo se našli. Mislim da baš zbog tih propusta u početku krize, vlast pokazuje pojačanu agresiju prema opoziciji – iako su na kraju mnoge naše mere usvojili, kaže u razgovoru za Danas Nikola Jovanović, potpredsednik Narodne stranke i šef odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda, upitan kako ocenjuje česte napade predsednika Aleksandra Vučića na opoziciju i njene predloge.

* Kako komentarišete dosadašnje mere države u borbi protiv virusa korona?

– Mislim da je država, od dolaska kineskih stručnjaka 23. marta, donela nekoliko dobrih strateških odluka, koje opozicija podržava. Tu mislim pre svega na mere socijalnog distanciranja, karantina, na masovnija testiranja ljudi, kao i na bolju zaštitu medicinskog osoblja i ustanova. Sa žaljenjem konstatujem da se sa mnogim merama zakasnilo, a i da je prvi sastanak predsednika i kriznog štaba 26. februara napravio ogromnu štetu svima nama. Već tada su se morala  zabraniti sva javna okupljanja i početi sa besplatnom podelom maski i dezinfekcionih sredstava za građane. Umesto toga su se žene slale u šoping u Milano, virus poredio sa običnim gripom, nastavljene su izborne radnje uključujući masovno prikupljanje potpisa, a velika greška je bio miting u Valjevu 9. marta. Ali biće vremena da se sve to analizira i izvuku pouke, sad je vreme za jedinstvo i zajedničku borbu protiv ove pošasti.

* Kako gledate na najavu zatvaranja gradova i uvođenja 24-časovnog policijskog časa? Da li bi to bile delotvorne mere u borbi protiv korona virusa?

– Mislim da u takvim stvarima svaka vlada mora da sluša epidemiologe, doduše sve, a ne samo apologete vlasti. Ukoliko se takve mere donesu, opozicija će pozvati građane da ih poštuju, mada imam bojazan da će 24-časovni policijski čas doneti više patnje građanima nego koristi. Uostalom, videli smo iz izlaganja gospodina Vučića pre dva dana da ne postoji plan kako u toj situaciji obezbediti građanima snabdevanje, medicinsku negu i psihološko savetovalište. Na osnovu dosadašnjeg iskustva i uporedne analize sa drugim državama, stiče se utisak da su se mnoge drakonske mere mogle izbeći da se ranije reagovalo. Tu pre svega mislim na masovno testiranje i ranije uvođenje karantina za sve građane koji su putovali u inostranstvo. Naši sugrađani su se vraćali u zemlju do 20. marta bez da ih je iko pregledao ili obaveštavao o merama karantina, što je isključiva krivica države, a ne tih ljudi. Posebno boli što vlast traži žrtvenog jarca u društvenim grupama koje ne snose nikakvu odgovornost, kao što je naša dijaspora. Niko nema prava našim građanima da zabrani da uđu u svoju zemlju, uz jasne mere karantina. Oni su bez potrebe stigmatizovani. Istovremeno mislim da je trebalo zatvoriti granice za strane državljane još tog kobnog 26. februara, ali šta je tu je – hajmo sad da svi radimo najbolje što možemo.

* Kako komentarišete činjenicu da su mnogi Beograđani, a i stanovnici još nekih gradova tokom prethodnog vikenda „ispunili“ šetališta i ostale javne površine, uprkos zabrani okupljanja?

– Kao šef najveće opozicione odborničke grupe u beogradskom parlamentu, apelujem na sve Beograđane da izbegavaju sva okupljanja i da strogo poštuju instrukcije Kriznog štaba. Istovremeno, kritikujem gradski krizni štab što je dozvolio rad samo kladionicama i kockarnicama – to je suludo i iritantno.

* Šta mislite o kritikama koje je Vučić izrekao na račun stranačkih aktivista, koji su se, prema njegovom mišljenju, nedovoljno uključili u volonterske aktivnosti u borbi sa pandemijom?

– Omladinci i brojni članovi Narodne stranke su se stavili na raspolaganje svojim opštinskim kriznim štabovima, i to bez privilegija koje imaju „volonteri“ vladajućih partija – dnevnice, zaštitne oprema bolje od one za lekare, i drugih. Ali mi o tome ne pričamo, jer smatramo da je neumesno koristiti ovakvu situaciju za političke i medijske poene.  Istovremeno, u meni se javlja osećaj gađenja kada vidim kako neki politički funkcioneri dovode sa sobom medije dok dele pakete ljudima, pa čak i režiraju čitavu scenografiju takvih susreta. Tu prednjači gospodin Vesić. Imaju li oni makar malo ljudskosti, empatije i časti?

Dobrovoljni kućni karantin

* Kako Vi provodite ove dane? Sledite li preporuke medicinskih stručnjaka?

– Sledim sve preporuke epidemiologa, nalazim se defakto u dobrovoljnom kućnom karantinu, ali istovremeno nastojim da pomognem i da delujem društveno korisno. Mislim da je neumesno da govorim šta i kako, jer u ovoj zemlji postoji mnogo heroja koji su na prvoj liniji fronta i o kojima bi pre svega trebalo mnogo više da se priča – mislim na medicinske radnike, pružaoce javnih usluga, radnike, nastavnike i profesore – jer zaboravljamo da je onlajn nastava zahtevnija za pripremu, pekare, vozače i mnoge, mnoge druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari