Volters: Na Srbiji da odluči da li želi u NATO 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Glavnokomandujući snaga NATO u Evropi, general Tod Volters izjavio je za RTS da je saradnja Srbije sa NATO veoma jaka kao i da na Srbiji da odluči o tome da li želi da bude član te organizacije.

Upitan da li mu ne smeta što je Srbija skoro jedina zemlja u regionu koja trenutno nema interes da postane članica NATO, general Volters je odgovorio da je to odluka koju će Srbija doneti.

„Ja poštujem ono što njena vojska radi, poštujem mir za koji se zalažu, razumem razgovor o neutralnosti i kao vojni komandant NATO, veoma sam ponosan na činjenicu da su nam vojska i predsednik Srbije pružili mogućnost da nastavimo da podržavamo mir rame uz rame“, izjavio je on u emisiji Oko magazin.

Upitan koja je svrha njegove posete Srbiji, ubrzo pošto je u maju stupio na funkciju, general Volters je odgovorio da je Zapadni Balkan svakako veoma važan za region Evrope.

„Ovde sam zato što to pruža mogućnost da vodimo razgovore o miru i stvaramo mir. Zapadni Balkan je od ključnog značaja u pogledu sveopšte bezbednosti evropskog kontinenta i veoma me raduje što imam priliku da budem ovde, ovo je fantastična prilika“, rekao je on.

Kako je objasnio, to je prilika da razgovaramo o načinima na koje možemo da podržavamo mir i o vežbama i obukama, o budućim prilikama da zemlje sarađuju u vojnom smislu, da povećaju posvećenost miru.

Jedna od stvari o kojima smo pričali tokom posete jeste broj vojnih vežbi u kojima je Vojska Srbije uzela učešće. I mogao sam da sa njihovim operativnim komandantima pričam o tome šta se desilo tokom 2018. i šta se dešava u 2019, a to je povećanje broja i kvaliteta tih vojnih vežbi. I to je veoma važno za sve nas, naglasio je on.

Naš cilj je da pogledamo plan za 2020. i da nastavimo da unapređujemo kvalitet i broj tih vežbi, kako bismo mogli bolje da podstičemo mir iz vojne perspektive, naglasio je Volters.

Upitan koliko je u sadašnjoj međunarodnoj atmosferi, koliko izvodljiva politika vojne neutralnosti Srbije, general Volters je podsetio da je on, pre svega, vojni komandant koji predstavlja NATO i veoma je fokusiran na vežbe i obuke, kao i na prilike za unapređenje mira u vojnoj komponenti koja služi NATO.

Naš cilj je da vežbamo kako bismo unapredili našu sposobnost za odvraćanje i zaštitu suvereniteta zemalja koje su članice NATO. Prirodno, podržavam sve što možemo da uradimo da to unapredimo. To je ono što vidim u oblasti evropskog kontinenta danas, i to je ono što ćemo nastaviti da podržavamo, izjavio je general Volters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari