Vučić: Neodrživ je zamrznuti konfklit 1Foto: EPA-EFE/MARKUS HEINE (arhiva)

Oni koji pričaju o zamrznutom konfliktu ne razumeju da to nije održivo i da ćemo svakog dana da se sekiramo hoće li da nas napadnu na severu, pa ćemo onda da kukamo za ubijenim i prognanim, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Naš prvi cilj je da sačuvamo mir i stabilnost, jer bolje je da čuvamo mir, gotovo po svaku cenu, nego da pravimo greške i da u sukob ulazimo srčano i snažno, a onda da budemo pobeđeni, rekao je Vučić gostujući u Dnevniku Radiotelevizije Srbije.

Cilj je i da zaštitimo naše državne interese, teritorijane i sve druge, kao i prava i sigurnost Srba na Kosovu i Metohiji, da njihova deca mogu nesmetano da idu u školu, kazao je Vučić.

Postavlja se pitanje kako da to ostvarimo, nastavio je Vučić i napomenuo da definicija države obuhvata teritoriju, stanovništvo i monopol na fizičku prinudu, odnosno vojsku i policiju.

Koji od ta tri elementa imamo na svojoj strani, upitao je Vučić i konstatovao da Srbija danas ima granicu sa Kosovom na Jarinju i Brnjaku i da je to situacija od 2011. godine za koju su, kako je naveo, odgovorni njegovi politički protivnici.

Južno od Ibra imamo tri do četiri odsto od ukupnog stanovništva na tom prostoru, dodao je Vučić i ponovio da će sa svakim eventualnim rešenjem izaći pred građane kako bi oni odlučili.

Ako bude sporazuma imaćemo više nego što imamo danas, obećao je Vučić i priznao da Srbija ima malo saveznika u međunarodnoj zajednici, ali je podvukao i da nemačku kancelarku Angelu Merkel ne smatra protivnikom.

On je odao priznanje Angeli Merkel za pomoć Srbiji u sporu sa Hrvatskom zbog migrantske krize, a pomenuo je i da je ona instistirala na nemačkim investicijama u Srbiji i tako značajno doprinela rastu naše ekonomije.

Vučić je, ipak, konstatovao da Srbiji ne odgovara stav Nemačke po pitanju Kosova, jer je za nju, ali i za SAD, Francusku, Italiju, Britaniju i mnoge druge zemlje ta priča završena priznavanjem Kosova.

Šta znači ta priča o razgraničenju, Amerika i Nemačka su nas već razgraničili, rekao je Vučić i dodao da je Srbija, uprkos tome, danas uspela da promeni svoju poziciju kako bi za Srbe dobila nešto više i opipljivije.

Vučić je ocenio i da ga politički protivnici napadaju zato što ne priznaje faktički uspostavljene granice i zato što traži nešto za Srbiju.

Iako još nemamo konkretna rešenja, napadaju me oni koji su za celovito Kosovo i oni koji su za priče iz vremena cara Dušana, ukazao je Vučić.

On je istakao da su Srbiji najvažniji životi ljudi, ali je dodao i da je u smislu teritorije sever Kosova važan.

Reč je o nekih 1.000 kvadratnih kilometara i to je pitanje strateškog značaja teritorije na kojoj živi 43.000 ljudi. Tu su i Kopaonik i Gazivode, pojasnio je Vučić.

Pored toga, tu je i Trepču i veoma značajan geostrateški položaj, nastavio je Vučić, ali je dodao da to ne znači da je Srbiji sever važniji od Kosovskog pomoravlja.

Vučić smatra da oni koji pričaju o zamrznutom konfliktu ne razumeju da to nije održivo i da će Srbija svaki dan da se brine da li će Srbi biti napadnuti na severu Kosova.

Danima i nedeljama slušam priče da sam veleizdajnik, rekao je Vučić i ponovio da ga optužuju oni koji su za celovito i nezavisno Kosovo, ali i pojedina sveštena lica, za koja smatra da „politički botuju“.

Pojave se neodgovorna lica i kažu uhapsite Vučića, pozivate se na primere ubistva kralja, tražite krv i svi ćute, niko neće to ni da pomene, naveo je Vučić.

On je ocenio da je sreća za nas što su Albanci bili nestrpljivi, jer bi, da su čekali još 15 godina, imali i predsednika i premijera Srbije iz svojih redova.

Vučić je dodao da su opozicionari Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Boško Obradović tražili da se zabrani ulaz u Srbiju predsedniku Srpske Miloradu Dodiku koji je to javno rekao i bio u pravu.

Zbog drugačijeg mišljenja hapsili bi ljude, konstatovao je Vučić i dodao da su predsednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji, među kojima je i šest opština južno od Ibra, u zajedničkom saopštenju poručili da mu veruju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari