Đilas: Oni koji sada izlaze na izbore to ne rade zbog građana, već zbog sebe, zbog mandata, svojih ambicija 1Foto: Milos Tesic/ATAImages

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je danas da oni koji sada izlaze na izbore to ne rade zbog građana, već zbog sebe, zbog mandata, svojih ambicija i „zbog verovanja da mogu da pobede na Starom gradu i Vračaru i da je to važnije nego pobediti Aleksandra Vučića na nivou cele Srbije“.

„Ja zaista ne delim takvo mišljenje, niti kolege iz SRCA, stranke Zajedno i koalicije NADA“, istakao je Đilas za televiziju Insajder, navodi se u saopštenju SSP.

On je dodao da su tražili izbore na jesen, da bi sve stvari koje su neophodne da bi oni imali bilo kakvog smisla mogle da se realizuju, a to su pre svega birački spisak i mediji, ali ništa od toga nije urađeno i jasno je da neće biti urađeno do 2. juna.

„U takovoj situaciji mislim da bi bilo logično da se stranke koje su se opredelile da učestvuju na izborima povuku i da se vratimo zajedničkoj borbi za izborne uslove i za izbore na jesen“, dodao je Đilas.

On je naglasio da birački spisak mora da se promeni tako da se proveri da li ljudi upisani od 2018. godine zaista žive i rade u Beogradu ili su fiktivno prijavljeni.

Đilas je rekao da smatra da „moral imate ili nemate, da li ste političar, lekar, novinar ili se bavite nekim drugim poslom, a moral znači održanje obećanja, poštovanje reči koju dajete građanima“.

„Čestiri meseca govorimo da bez promene izbornih uslova nema izbora, a onda neki kažu ‘sad to nije važno’, uz neko objašnjenje ‘verujemo da će doći do nekih promena do izbora’. Sad je početak maja i nema nikakvih mogućih ozbiljnijih promena izbornih uslova“, istakao je Đilas.

On je rekao da je NDI pokazao istraživanje pre oko šest meseci, kada je doneta odluka da se izađe kao jedna lista, da lojalnost glasača Srbije protiv nasilja iznosi 94 odsto, ali da je samo 70 odsto birača spremno da izađe na beogradske izbore bez promene uslova.

„U takvoj situaciji je nemoguće pobediti, posebno kada imate u vidu da je vlast osvojila 410.000 zajedno sa dodatim glasačima, a mi i koalicija NADA 380.000. Znači iz biračkog spiska moraju da se izbace oni koji neleglano glasaju, mi da se ujedinimo, a predlagao sam 3. marta i da se proširimo i da tako pređemo 400.000 glasova i pobedimo“, naglasio je Đilas.

Što se tiče današnjeg sastanka opozicije i vlasti sa rukovodstvom Radio-televizije Srbije, Đilas je rekao da je jedina korst od te radne grupe da se zna da je glavni i odgovorni urednik informativnog programa RTS Nenad Lj. Stefanović „zaista živ“.

„Bujošević kao direktor nije se pojavio godinama, niko ne zna da li je čovek živ. I šta su saopštili? Da sve znaju šta govori opozicija, da nije tačno da nije podjednak odnos vlasti i opozicije na RTS. Za promenu RTS smatram da NUNS i UNS treba da sastave neki svoj predlog kako treba da izgleda javni servis“, kazao je Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari