Vučić: Očekujemo potpisivanje Deklaracije o strateškom partnerstvu između Srbije i Grčke 1Foto:Beta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Dendijasom.

Kako se navodi u saopštenju kabineta predsednika, Vučić je rekao da Srbija pridaje izuzetan značaj odnosima sa Grčkom, koji su zasnovani na čvrstom prijateljstvu, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti dvaju naroda.

Visoko cenimo dosledan i principijelan stav Grčke o nepriznavanju jednostrano priznate nezavisnosti Kosova. Zahvalni smo Grčkoj na interesu koji pokazuje za dijalog Beograda i Prištine, kao i za podršku implementaciji Briselskog sporazuma“, rekao je Vučić.

On je izrazio nadu da će Grčka, kao i do sada, podržavati pozicije Srbije u međunarodnim organizacijama, uz poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava i Povelje UN.

Punopravno članstvo u EU je u samom vrhu spoljnopolitičkih prioriteta Srbije. Uvereni smo da što skorija integracija svih zemalja Jugostočne Evrope u EU predstavlja jedinu realnu garanciju za trajnu i održivu stabilizaciju celog regiona“, rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da visoko ceni principijelnu poziciju Grčke po ovom pitanju i njeno aktivno angažovanje na ubrzanju procesa evrointegracija Srbije, kao i ostalih zemalja iz regiona.

Vučić je istakao da poseta ministra Dendijasa ima poseban značaj kao priprema za treći sastanak Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, koji će biti održan u decembru ove godine u Atini.

„Očekujemo da na predstojećem sastanku bude potpisana Deklaracija o uspostavljanju strateškog partnerstva čime bi bio formalizovan najviši nivo saradnje između Srbije i Grčke“, naglasio je  Vučić istakavši da je Srbija izuzetno zainteresovana za unapređenje privredne saradnje sa Grčkom, posebno u oblasti saobraćajne i energetske infrastrukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari