VUČIĆ: Odnosi SAD i Srbije veoma dobri 1Foto: Fonet

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija želi da gradi dobre odnose sa SAD, jer kao mala zemlja, čuvajući svoju suverenost i nezavisnost, uvek vodi računa da ima još bolje odnose sa tom državom.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa pomoćnicom američkog državnog sekretara Viktorijom Nuland ocenio da odnosi dve zemlje mogu da budu još bolji u budućnosti, i zahvalio SAD na pomoći u otvaranju pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom.

Vučić je naveo da je sa Nuland imao razgovore u četiri nivoa – o bilateralnim odnosima, povećanju prisustva američkih investitora, podršci Srbiji na putu ka EU, kao i o „drugim bilateralnim i različitim tehničkim pitanjima, koja u dobroj meri rešavamo“.

Amerika je pokazala veliku zaintersovanost za stabilnost regiona, rekao je Vučić i istakao da će Srbija i dalje doprinositi punoj političkoj regionalnoj stabilnosti. On je dodao i da je, od 23. juna, kada je poleteo prvi avion Er Srbije za NJujork, popunjenost tog leta 81,4 odsto, a projekcija je bila 65-66 odsto, kao i da tu liniju koristi veliki broj putnika Albanaca.

Nuland je rekla da da su SAD izuzetno ponosne što mogu imati Srbiju za partnera, dok Srbija nastavlja svoj put prema EU, demokratskim reformama, jačanju vladavine prava i slobode medija, kao i privlačenju stranih investitora.

Ova poseta je pravovremena jer su u Srbiji bili izbori i možemo da razgovaramo o tome kuda se Srbija kreće, istakla je Nuland i podsetila da je za tri godine četiri puta bila u Srbiji. Veoma cenimo ulogu Srbije u regionu u pomirenju, u svim regionalnim inicijativama i snažni smo zagovornici dijaloga Srbije i Kosova, rekla je Nuland, dodavši da se vidi da taj proces raste i da se pobiljšava i da su SAD spremne da pomognu.

Nuland je zahvalila Srbiji i njenom premijeru što su pomogli da prihvate dva zatvorenika iz bivše baze Gvantanamo na Kubi, koji se rasformira. Ona je poručila da će SAD uvek biti tu da podrže Srbiju na evropskom putu, kao i da podstaknu nastavak dijaloga sa Prištinom.

Na pitanje da li će uslov za nastavak saradnje sa Srbijom biti priznanje Kosova, Nuland nije dala direktan odgvoor, nego je samo ponovila da SAD podržavaju dijalog Beograda i Prištine i da žele da pomognu u tom procesu „koji traje i trajaće“.

Nuland je, upitana o mogućem uslovu distanciranja Srbije od Rusije, odgovorila da ne vidi problem u dobrom srpsko-ruskom odnosu, koji je zasnovan na tradicionalno čvrstim vezama, istorijskim i religioznim. Ne vidimo problem da Srbija može da ima dobre odnose i sa Rusijom i sa SAD. Mi ne tražimo od partnera da bira strane. SAD takođe imaju dobre i široke odnose sa Rusijom, naglasila je ona.Vučić je, na pitanje da li je sa Nuland razgovarao o Srebrenici i obeležavanju godišnjice akcije „Oluja“, rekao da o tome večeras nije bilo reči, ali da je ranije više puta pokretano to pitanje, sa njom i drugim američkim zvaničnicima. Mi i danas poštujemo odluku Bošnjaka da niko od nas nije dobrodošao u Srebrenicu. Nama je zbog toga žao, ali mi ćemo nastaviti da poboljšavamo odnose Srba i Bošnjaka, poručio je Vučić.

Sastanak sa Sašom Jankovićem

Prvi sastanak Viktorije Nuland u Beogradu bio je sa zaštitnikom građana Sašom Jankovićem, poverenikom za informacije Rodoljubom Šabićem, članicom Saveta za borbu protiv korupcije Miroslavom Milenović, i Izabelom Kisić, izvršnom direktorkom Helsinškog odbora za ljudska prava. Prema nezvaničnim saznanjima, razgovaralo se o vladavini prava i ljudskim pravima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari