Vučić razume Dačića, koji kaže da je Kosovo "preko Kurca" pokušalo ulaz u Interpol 1Foto: EPA-EFE KOCA SULEJMANOVIC

Da Srbija, preciznije njeni zvaničnici, ne bi trebalo da ponižavaju Kosovo zbog debakla prilikom glasanja za ulazak u Interpol, bila je poruka predsednika Srbije na vanrednoj konferenciji za novinare, dok je poruka Ivice Dačića odisala trijumfalizmom, inače karakterističnim za javne nastupe šefa diplomatije.

Tako je Dačić izjavio da je Kosovo ipak ušlo u Interpol jer su, kako je rekao, već svi na poternicama. Potom je iskoristio metaforu svojstvenu ovdašnjem jeziku i običajnosti koja je u podrugljivom kontekstu usmerena protiv zapadnih država, i pojedinih tamošnjih zvaničnika, podržavalaca kosovske nezavisnosti, rekavši da je „Kosovo preko Kurca (Sebastijan Kurc, austrijski kancelar)“ pokušalo da postane članica te međunarodne organizacije.

Po već, moglo bi se reći, ustaljenoj šemi i podeli uloga, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, s druge strane, rekao da je ponosan na borbu Srbije, koja je uspela da se izbori protiv najmoćnijih sila sveta i pokazala koliko je vredno čuvati svoju slobodu, integritet i nezavisnost, ali je poručio da se ne sme biti euforičan zbog toga što je sprečeno članstvo Kosova u Interpolu. „Srbija je osnažila svoju poziciju, ali ne smemo biti euforični“, naglasio je Vučić. Ovo je uspeh jedne male zemlje, prkosne i ponosne, ali koja ne sme budućnost da zasniva na prkosu i inatu, već racionalnom pristupu i koja mora da želi kompromis i razume kakvi su odnosi u svetu, niti da ponižava i nipodaštava prištinsku stranu ili one koji su iz petnih žila podržavale prištinsku stranu, rekao je Vučić i najavio da će Srbija raditi i sa zemljama koje su glasale za prijem Kosova u Interpol.

U prvom krugu glasanja većina zemalja nije glasala za članstvo Kosova – 76 je bilo protiv, 56 za, 22 uzdržana, nisu ni bili blizu dve trećine, napomenuo je Vučić. On je pozvao vlasti u Prištini da ukinu taksu na robu iz Srbije i naglasio kako ne želi da Priština neuspeh u Interpolu shvati kao debakl i veliki poraz, već kao otrežnjenje.

Želim da dožive kao malo otrežnjenje i da razumeju da svet nije unipolaran, da razumeju da je rešenje u razgovoru i dogovoru sa Beogradom, a ne u tome što će neko Srbiji da nameće rešenje, rekao je Vučić.

To nije realno, ozbiljno i odgovorno i bilo bi dobro kada bi albanski političari takvu poruku poslali i svom narodu, da ne treba da mrze Srbiju i Srbe, rekao je Vučić i istakao da Srbiji ne pada na pamet da zaustavi bilo koji od 5.000 kamiona koji dolaze sa Kosova, niti da zaustavlja 30.000 kamiona koji voze robu na Kosovo.

Pokazalo se da Srbija nije zemlja koju je lako uniziti, pobediti i pregaziti i verujem da ćemo sa zemljama, koje su glasale za Kosovo, imati još bolje odnose, ali prijateljstvo i podršku onih zemalja koje su nam pomogle na ovakav način nikada nećemo zaboraviti, rekao je Vučić i zahvalio se ministrima Ivici Dačiću, Nebojši Stefanoviću, Aleksandru Vulinu na trudu, i kampanji, kao i premijerki Ani Brnabić.

On je istakao da se rezultati postižu ne samo hvalisanjem, već ozbiljnim radom, energijom, odgovornim pristupom. Sve što ne bi bio kompromis u budućnosti, sve što bi bilo seirenje i pravljenje problema bio bi kontraudarac i značilo bi probleme za nas i naš narod, ukazao je Vučić. On je napomenuo da razume ponekad jed i gnev ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, s obzirom na to iz kojih svih zemalja su stizali nalozi da Srbija mora da bude pobeđena. „Austrija je iskreno prijateljska zemlja i razumem šta je Ivica govorio srpskim glasačima i mislim da je Sebastijan Kurc iskren prijatelj naše zemlje, ali Ivica je bio oštar prema Sebastijanu i tokom njegove poslednje posete Beogradu“, napomenuo je predsednik Srbije.

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je juče da je neuspeh prijema Kosova u Interpol pobeda organizovanog kriminala, a da su gubitnici Kosovo i Srbija. „Glasanje je bilo tajno, ali mogućnost da su države koje su priznale Kosovo glasale protiv njegovog članstva je loša vest, s druge strane države koje ne priznaju nezavisnost Kosova glasale su za članstvo“, rekao je Tači. On je naglasio da Kosovo želi da bude deo borbe protiv organizovanog kriminala, ali da je današnjom odlukom Generalne skupštine Interpola to pravo uskraćeno. Kosovski predsednik vidi mogućnost rešavanja problema učlanjenja Kosova u međunarodnim organizacijama u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije koji se održava uz posredovanje EU. „Moramo biti u potpunoj saglasnosti sa SAD-om i EU da jednom za svagda zaključimo sporazum sa Srbijom“, rekao je on.

Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot rekao je juče da je odluka Interpola da ne primi u članstvo Kosovo razočaravajuća za SAD. On je dodao i da je takav ishod glasanja na Generalnoj skupštini Interpola diplomatska pobeda Srbije i uputio je državnom vrhu čestitke.

Do zaključenja ovog izdanja našeg lista, od opozicionih partija u Srbiji reagovali su Pokret slobodnih građana i Demokratska stranka Srbije. Pokret slobodnih građana saopštio je da je politikom „što gore to bolje“ zvanični Beograd sprečio članstvo Kosova u Interpolu i tako pomogao, kako se navodi, da kriminalci budu sigurniji, a borba protiv kriminala u regionu slabija. „Vlast Napredne stranke sebe je ponovo stavila u poziciju lažnog dobitnika, koji stalno radi u korist štete interesa građana. Trebalo je da Srbija pokaže da joj je bezbednost ljudi najpreča, umesto da pravi skupu predstavu za svoje glasače“, naveo je predsednik PSG i Građanskog bloka 381 Saša Janković u saopštenju. On je ocenio da režim SNS danas likuje, jer na Kosovu i dalje neće važiti pravila i obaveze međunarodne policijske saradnje. Kako se navodi u saopštenju, Janković je pre skoro godinu dana izjavio da Srbija treba da podstakne, a ne da se protivi članstvu Kosova u Interpolu, jer je to dobro za sigurnost građana, ostvarivanje pravde i borbu protiv kriminala.

Demokratska stranka Srbije ocenila je juče da je odluka članica Interpola da Kosovo ne prime u tu organizaciju „pravilna i jedina moguća“. U saopštenju DSS navodi se da je epilog današnjeg glasanja pokazao kako vreme ne radi za Prištinu i da ostaje da to shvati i vlast u Srbiji i odustane od ideje „razmene teritorija, razgraničenja ili predaje Kosova i Metohije“. „Glasanje u Interpolu pokazalo je da politika zamrznutog konflikta, odnosno stavljanje u stanje mirovanja daljih razgovora o statusu Kosova, u ovom trenutku može samo da koristi Srbiji, jer je očigledno da se prilike u svetu menjaju“, naveo je DSS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari