Vučić: Tri scenarija za penzije 1Foto: EPA /Clemens Bilan

Penzioneri su saglasni da privremeni Zakon o umanjenju penzija treba ukinuti, ali nisu jedinstveni oko toga koji predlog o povećanju je za njih najpovoljniji, piše Politika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najvio je povećanje penzija do kraja godine,a u opticaju su tri moguća scenarija.

Po prvom scenariju je predviđena povišica od osam odsto. Na primeru penzije od 25.000 dinara, to bi značilo dodatnoh 2.000 dinara, što na godišnjem nivou znači za 24.000 dinara veće prihode.

Drugi scenario da se Zakon o privremenom umanjenju penzija ukine fazno. U prvoj godini ukidanja penzionerima koji imaju više od 25.000 vratila bi se polovina od uzetog iznosa iz penzionog rešenja. Uz to povišica od 5,5 odsto sledovala bi njima i svim ostalim penzionerima.

Treći scenario značio bi potpuno ukidanje zakona, a u tom slučaju sve penzije bi mogle da se povećaju linearno za tri odsto.

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić smatra da je drugi scenario najprihvatljiviji: „Ipak mora da se vodi računa o socijalnom i političkom faktoru i da se ne dovodi u pitanje održivost javnih finansija“.

Predsednik Saveza penzionera Srbije Đuro Perić rekao je za Politiku da ako se Zakon o privremenosti ne može ukinuti preko noći, da se ukida postepeno „s tim što nadležni moraju da kažu za koji bi period zakon bio potuno ukinut“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari