Vučićeve poruke su za zapadnu javnost 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Ne treba isključiti mogućnost da će Beograd i Priština postići porazum o normalizaciji odnosa u narednih šest do 12 meseci, ali se u ovom trenutku ne nazire mogućnost nikakvog kompromisa, kažu za Danas diplomatski izvori.

Oni su komentarisali Vučićevu poruku za Gardijan da veruje u mogućnost rešavanja kosovskog pitanja u narednih šest meseci do godinu dana i da izražava spremnost za razgovor o svakom pitanju koje bi podrazumevalo kompromisno rešenje. Prema mišljenju naših sagovornika, „Vučićeva poruka da je spreman na kompromise namenjena je prevashodno zapadnoj javnosti“.

Izvori Danasa podsećaju da bi pronalaženje rešenja za višedecenijski kosovski problem u kratkom roku svakako bilo po volji Zapadu, pre svega Americi, EU i Nemačkoj, ali da bi se Rusija oštro protivila scenariju koji bi podrazumevao članstvo Kosova u UN, čak i u statusu posmatrača.

„Rusija se zalaže za jedinstven model za teritorije kao što su Kosovo, Abhazija, Pridnjestrovlje, Južna Osetija, uz posredovanje UN. Dakle, parcijalno rešenje za Kosovo za Moskvu ne bi bilo prihvatljivo i Rusi bi u tom slučaju okrenuli leđa Beogradu, a Vučiću bi u tom slučaju i deo pristalica okrenuo leđa. Ali, ne treba isključiti ni mogućnost da će Amerikanci i Rusi obaviti neku političku trgovinu, pa će u paketu sa time biti rešeno i pitanje Kosova“, smatraju izvori Danasa.

Sagovornici našeg lista ističu i da se u Nacrtu strategije nacionalne bezbednosti i Nacrta strategije odbrane Srbije, koja će se u maju naći na javnoj raspravi, navodi da Beograd neće priznati nezavisnost Kosova.

„Nesumnjivo je da se Vučić nalazi pod pritiskom Zapada da postignu dogovor o Kosovu, što je on i rekao za Gardijan, ali u ovom trenutku ne nazire se moguće rešenje – podela Kosova je neprihvatljiva za EU i Ameriku, dok Priština insistira na stolici u UN. Dakle, stiče se utisak da niko nije spreman na bilo kakav kompromis, koji pominje Vučić“, navode izvori Danasa.

Komentarišući izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da Srbija nikada neće pristati da Kosovo dobije članstvo u UN, diplomate nezvanično kažu da je takva poruka „usaglašena sa Vučićem“.

„Mada ponekad izgleda da Dačić solira u svojim izjavama, odnosno da je znatno oštriji od Vučića u porukama Zapadu, to je sve usaglašeno sa Vučićem. Dačić, metaforički govoreno, ni ne sedne u stolicu pre nego što se konsultuje sa Vučićem“, ističu naši sagovornici.

Što se tiče izjave srpske premijerke Ane Brnabić da se neće libiti da potpiše pravno obavezujući sporazum sa Prištinom, sagovornici Danasa kažu da će u slučaju postizanja „nekakvog dogovora“ sigurno biti potreban potpis Vlade Srbije, kao i kosovske vlade, ali da poruku premijerke ne treba „čitati“ kao spremnost Srbije da i formalno prizna nezavisnost Kosova. „Za sada niko ne zna kako bi taj eventualni sporazum mogao da izgleda“, navode sagovornici Danasa.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, uskoro će u Beograd doći i jedna američka delegacija, a centralna tema razgovora sa srpskim zvaničnicima biće Kosovo.

„Pritisak na dnevnoj bazi“

Vučić je za britanski list Gardijan izjavio i da je u protekle četiri godine „najmanje 400 dana posvetio Kosovu“. „Pritisnut sam na dnevnoj bazi. Da vam iskreno kažem, uglavnom se radi o Kosovu. Sve ostalo su sitnice“, napomenuo je on.

Brnabić: „Neću se lično plašiti“

„Neću se lično plašiti da to uradim. To je moja odgovornost, to je moja obaveza koju sam preuzela ovim poslom“, ovako je Ana Brnabić u četvrtak popodne odgovorila u Skupštini Srbije na pitanje poslanika Narodne stranke Miroslava Aleksić da li bi potpisala sporazum sa Kosovom. „Mi sada, dok pregovaramo o sporazumu o normalizaciji, vi insistirate da vam predsednik Vlade kaže kakav sporazum hoće da potpiše? Pa čekajte, gde je tu diplomatija?“, rekla je Brnabić. Odgovarajući na Aleksićevo pitanje da li se sastala sa predstavnicima lobističke grupe „Turnberi“ Majkom Rubinom i Džejsonom Ozbornom, premijerka je rekla da se nije sastala sa njima, da Vlada Srbije ne angažuje nikakve lobiste i da ništa tako ne plaća ličnim parama niti iz budžeta Srbije.

Reagovanja

Sanda Rašković Ivić (Narodna stranka): Očigledno je da u Vladi Srbije vlada opšta konfuzija i da vlada funkcioniše po principu ko u klin ko u ploču.

Slaviša Ristić (klub Za spas Srbije): Onog trenutka kada je Ana Brnabić izabrana za premijera znalo se da ona neće imati nikakvu dilemu oko Kosova i da da neće braniti Kosovi i da je spremna da potpiše bilo šta.

Vladimir Đukanović (SNS): I ja bih potpisao taj sporazum ako bi to značilo normalizaciju odnosa i bolji život građana.

Milovan Drecun (SNS): Izjavu Ane Brnabić sam malo drugačije razumeo, jer ona nigde nije rekla da bi priznala samoproglašenu državu Kosovo, niti bi pristala na stolicu za Kosovo u UN… Taj sporazum može i da se potpiše ali ne između dve države i da ne znači da da on podrazumeva priznanje samoproglašenog Kosova.

Miroslav Aleksić (Narodna stranka): Aleksandar Vučić je takvu osobu kakva je premijerka i tražio, jer koliko god da su njegovi ministri u Vladi spremni da rade sve i svašta, niko od njih nije bio spreman da tako olako stavi potpis na dokument kojim se, posredno priznaje Kosovo.

Boško Obradović: Čak i da stavimo na stranu istorijski i kulturni značaj, na Kosmetu još uvek živi veliki broj Srba pa neka predsednik i premijerka prvo njih pitaju šta misle o ovoj „trampi“ koju vlast planira.

Miroslav Parović (Narodni slobodarski pokret): Prilikom posete Srbiji predsednik Evropskog saveta, Donald Tusk je izneo niz vrlo eksplicitnih pohvala Srbima i predsedniku Aleksandru Vučiću lično, a što nije baš previše česta praksa u diplomatiji. Poznato je da se od pohvala čovek dosta teško brani, ali u ovom slučaju se ne sme nasesti na tu vrstu poruka od zvaničnika EU, navodi se u saopštenju Miroslava Parovića, vođe Narodnog slobodarskog pokreta.

M. R. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari